Zem Grenlandes atklātais ezers varētu būt miljoniem gadu sens

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Grenlandes kūstošā ledus sega.
Grenlandes kūstošā ledus sega. Foto: Reuters/ScanPix

Zem Grenlandes ledus segas valsts ziemeļrietumos atklātās gigantiska antīkā ezera atliekas ir tūkstošiem, iespējams, pat miljoniem gadu senas.

Šī milzīgā “fosilā ezera gultne” ir fenomens, kādu zinātnieki iepriekš šajā pasaules daļā nekad nav redzējuši. Tas ir pārsteidzoši, pat apzinoties, ka Grenlandes milzīgie ledāji sevī potenciāli glabā ne tādus vien noslēpumus, rakstīts vietnē "Science Alert".

Pagājušajā gadā zinātnieki ziņoja, ka zem Grenlandes ledus segas ir atklājuši 50 zemledus ezerus - ūdens kopumus, kas atrodas starp zemi un ledus segu. 

Jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Earth and Planetary Science Letters”, aprakstīts nedaudz citādāka veida atklājums – sena ezera baseins, sen izžuvis un tagad pilns ar nogulumiem. Zinātnieki noskaidrojuši, ka reiz šo teritoriju neklāja ledus sega – tās vietā bija 7100 kvadrātkilometru plašs ezers ar 580 kubikkilometriem ūdens. 

Foto: Paxman et al., EPSL, 2020

Lai arī pagaidām ir grūti pateikt, cik sens ir šis ezers (varbūt tas piepildījās un izžuva vairākas reizes), to varētu uzzināt, izanalizējot akmeņus ezera baseinā, kas ir kā gigantiska laika kapsula. 

“Ja mēs varētu piekļūt šiem nogulumiem, tie mums atklātu, kad šeit bija un kad nebija ledus segas,” teica pētījuma vadītājs Gajs Paksmens. 

Lai arī ko šie dziļi apraktie akmeņi mums varētu pavēstīt par polārajām klimata pārmaiņām tālu pagātnē, tā būtu vērtīga informācija arī mūsdienu klimata kontekstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu