Baltkrievijā atņem līdzekļus un bloķē bankas kontus baltkrieviem, kas cietuši no represijām (17)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Baltkrievijas bankas bloķē kontus, kā arī atņem līdzekļus tiem cilvēkiem, kas cietuši no varasiestāžu represijām un pēc tam saņēmuši palīdzību no solidaritātes fonda “By_help”, vēsta “Deutsche Welle” versija krievu valodā.

Medijs vēsta par Minskas iedzīvotāju Dmitriju, kam 10. novembrī bija algas diena. Šajā dienā viņš saņēma ziņu, ka bankas kontā ir ieskaitīta nauda, taču to viņš nevar izmantot pirkumiem. Klientu apkalpošanas dienestā skaidroja, ka viņa bankas konts bloķēts pēc Baltkrievijas Izmeklēšanas komitejas rīkojuma.

“Nākamajā dienā braucu pie bankas vadības, parādīju viņiem šo komitejas rīkojumu un jautāju, kāpēc iesaldēta mana alga. Vakarā pilnībā tika bloķēta pieeja visai manai naudai,” stāstīja Dmitrijs.

Vēlāk atklājās, ka no Dmitrija konta tika noņemti 650 Baltkrievijas rubļi (aptuveni 215 eiro), ko iepriekš kontā bija ieskaitījis solidaritātes fonds “By_help”. Šī summa bija paredzēta advokāta pakalpojumu apmaksai.

Tiek vēstīts, ka Dmitriju aizturēja laikā, kad viņš bija devies izbraucienā ar velosipēdu. Tas bija vasarā – vēl pirms Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, un viņam par “masu pasākumu organizācijas un norises kārtības pārkāpumiem” piesprieda 10 dienas administratīvā aresta.

Atņem līdzekļus izdzīvošanai

Līdzīgs stāsts ir arī Pinskas iedzīvotājam Denisam Sediham, kuru kādā no protesta akcijām piekāva Baltkrievijas spēka vienības. Arī Sedihs saņēma palīdzību no “By_help”. Sedihs ir privātais uzņēmējs, kurš pārdod rotaļlietas.

“Šodien man atņēma līdzekļus, no kā dzīvot. Man ir ģimene, trīs bērni, īres dzīvoklis, bet kartes ir bloķētas. Es pat nevaru apskatīties, kāds man ir konta atlikums, nemaz nerunājot par to, ka nav iespējams norēķināties veikalā par pirkumiem,” stāsta Sedihs.

Savukārt Dmitrijs Ukraincevs no “By_help” saņēma finansiālu palīdzību 9800 Baltkrievijas rubļu apmērā (aptuveni 3300 eiro). Pēc Ukrainceva vārdiem, 11. augustā viņš braucis ar mašīnu pa Minskas ielām kopā ar brāli un kolēģiem.

“Mums nogrieza ceļu mikroautobuss ar tonētiem stikliem. Izlēca ārā cilvēki un sāka dauzīt manai mašīnai stiklus, kā arī atklāja uguni. Divas lodes trāpīja man mugurā, un tā tika bojāta arī plauša,” stāsta Ukraincevs.

Viņam tika veikta operācija, un pēc tās Ukraincevs aizbrauca no Baltkrievijas tādēļ, ka varasiestāžu pārstāvji faktiski turpināja izsekot viņu, bet ārstēšanās kurss bija jāpabeidz.

“Par naudu, kas bija manā bankas kontā, es gribēju dzīvot. Manā kontā bija aptuveni 2000 eiro liela naudas summa, bet tad konts tika bloķēts.

Tad, kad kontu atbloķēja, secināju, ka kontā esošā summa ir mīnus 1300 eiro. Respektīvi, banka atņēma to summu, ko ieskaitīja “By_help”,” stāsta Ukraincevs.

Krimināllieta pret fondu “By_help”

Kopumā šodien ir zināms par aptuveni 60 līdzīgiem gadījumiem, kad Baltkrievijas iedzīvotājiem, kas cietuši no represijām, ir bloķēti bankas konti un no tiem ir atrēķināta summa, kas ieskaitīta no fonda “By_help”. Daļai no šiem cilvēkiem ir noteikts kontu arests, bet pret fondu sākta krimināllieta.

Fonda vadītājs Aleksejs Leončiks, kurš dzīvo ārzemēs, ir pasludināts par aizdomās turēto krimināllietā par “darbībām, kas mērķētas uz situācijas destabilizāciju un sabiedriskās kārtības graušanu Baltkrievijā”.

“Visi fakti, kas ir pieejami saistībā ar Leončikam piederošajiem kontiem, liecina, ka viņš saņēmis naudu no Rietumvalstu bankām. Šī nauda izmantota, lai atbalstītu protesta akcijas Baltkrievijā, kā arī lai sniegtu materiālu atbalstu cilvēkiem, kas šajās akcijās piedalās,” teikts izmeklēšanas komitejas ziņojumā.

Pats Leončiks medijam “Deutsche Welle” sacīja, ka pabalstu izmaksa cietušajiem tiks veikta arī turpmāk un fonds savu darbību neapturēs. Cilvēkiem, kam nepieciešama palīdzība no fonda, Leončiks ieteicis atvērt atsevišķu bankas kontu. Pēc naudas saņemšanas ieteikts naudu izņemt “uz rokas” un kontu slēgt, lai izbēgtu no nevēlamām manipulācijām, ko veic specdienesti.

Iespējamas sankcijas pret Baltkrievijas bankām

Baltkrievijas demokrātiskie aktīvisti aicina vērsties pret varasiestādēm Minskā. Tā, piemēram, trimdā esošais “Baltkrievijas brīvā teātra” vadītājs Nikolajs Halezins paziņoja, ka lobēs ideju atslēgt Baltkrievijas bankas no starptautiskās banku un maksājumu sistēmas SWIFT. Tāpat viņš norāda, ka Baltkrievijas demokrātiskajiem spēkiem ir jāvēršas ar aicinājumu Eiropas Savienībai un ASV noteikt sankcijas pret Aleksandra Lukašenko režīmu.

Helezins norāda, ka līdzīgas sankcijas ASV noteica pret Irānu 2018. gadā. “Mēs neesam islāma republika ar ajatollu, taču situācija Baltkrievijā ir briesmīga. Protams, atslēgšana no SWIFT radīs ekonomisku sabrukumu valstī. Tas ir galējais mērs, ļoti nežēlīgs.

Tomēr Baltkrievijas režīma spēka struktūrām ir jābeidz saņemt naudu par nevainīgu cilvēku dauzīšanu, pretējā gadījumā tas nekad nebeigsies. Visa vardarbība valstī ir tādēļ, ka viņi [spēka struktūru darbinieki] par to saņem labu naudu,” saka Halezins.

Labdarības organizācijas kā ienaidnieki

Uzņēmuma “Lawtrend” direktore Olga Smoļanko piebilst, ka arī vairāki citi fondi, kas sniedz palīdzību represijās cietušajiem baltkrieviem, saskaras ar ļoti lieliem ierobežojumiem – gan līdzekļu vākšanas, gan izmaksas jomās.

“Pieņemot ziedojumus no baltkrievu diasporas, organizācijām ir jāreģistrē iegūtās summas. Tieši tāpēc tādi fondi kā “By_help” izvēlējās vākt ziedojumus ārpus Baltkrievijas robežām. Nedomāju, ka Baltkrievijas varasiestādēm būtu kādas šaubas par savāktās naudas mērķi. Ir jau skaidrs, ka tie nav privātie līdzekļi. Tieši tāpēc Baltkrievijas režīms visiem spēkiem pretojas šāda veida labdarības organizācijām, uzskatot arī šos fondus par valsts ienaidniekiem,” norāda Smoļanko.

Šobrīd “By_help” fonds ir savācis summu, kas ir līdzvērtīga 2,5 miljoniem eiro. Pēc fonda sniegtās informācijas, pašlaik palīdzība sniegta vairāk nekā diviem tūkstošiem Baltkrievijas pilsoņu, kas cietuši no varasiestāžu nežēlīgajām represijām.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu