Intīmā tuvība pēc dzemdībām. Tas nav nemaz tik vienkārši!

Elīna Zvirbule
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pēc dzemdībām sekoju līdzi jauno māmiņu forumam, kur starp dzemdību stāstiem, bērnu mērījumiem, pirmajiem zobiņiem, autiņbiksītēm un kopējo pašsajūtu visai lielu ievērību guva intīmās tuvības tēma.

Dažas no dalībniecēm burtiski pāris nedēļas pēc dzemdībām ņēmās aktīvi stāstīt, cik lieliskus intīmos mirkļus pavadījušas ar saviem partneriem.

Absolūtā mazākumā palika tās jaunās māmiņas, kas bikli atzinās, ka seksu vēl nemaz nekārojas un vēl vairāk - ķermenis ir ieslēdzies izdzīvošanas režīmā. Kam lai tic?

Sekss pēcdzemdību periodā - par ātru!

Deviņu mēnešu gaidību laiks un tam sekojošās dzemdības ir liela fiziska un emocionāla transformācija sievietei. Un šķiet, ka finiša līnijas sasniegšana rezultēsies pilnas laimes sapņa piepildījumā. Bet, ja grūtniecības laiks ir pārbaudījums, tad pēcdzemdību periods ir īsts izaicinājums. Nekas nav kā agrāk - mazulis paņem gandrīz visu sievietes enerģiju un uzmanību, atrast laiku sev ir neiespējamā misija, ķermenis ir pilnībā mainījies, un tā vien šķiet, ka tas strādā vien mazuļa labā.

Miega bads dara savu, un arī emocionālās šūpoles spēcīgi sit zem jostas vietas. Un kur tam visur pa vidu partnerattiecības?

Kas var atturēt jauno māmiņu no seksa?

Sievieti nereti no intīmās tuvības attur vairāki faktori:

  • Pārgurums, kuru papildina aizvainojums, ka vīrs viņai nepalīdz ne ar mazo, ne ar mājas darbiem;
  • Bailes par to, ka viņas ķermeņa pārmaiņas partnerim varētu nepatikt, taču šīs bailes bieži vien ir nepamatotas;
  • Pēcdzemdību depresija, ar kuru saskaras aptuveni katra desmitā sieviete;
  • Satraukums, vai mazulim viss ir kārtībā. Jaunās māmiņas ārkārtīgi satraucas, ka uzmodinās mazuli, jo daba tā ir  ieprogrammējusi, ka hormonu ietekmē mazulis ir sievietes prioritāte;
  • Sajūta, ka intīmās attiecības atkal ir kā pirmajā reizē un arī lubrikācija var nebūt tik spēcīga kā pirms grūtniecības;
  • Bailes atkal palikt stāvoklī.

Tomēr saskanīgās partnerattiecībās partneri noteikti atradīs iespēju pavadīt laiku kopā, apejot asos stūrus vai pakāpeniski nogludinot tos.

Sargies - jauno māmiņu forumi

Iesaku jauno māmiņu forumus lasīt ar zināmu skepses un neticības devu. Katra sieviete ir atšķirīga, tāpat arī viņas iespējas un vēlmes var nesakrist ar citu sieviešu situāciju, bet tas nenozīmē, ka ar kādu kaut kas nav kārtībā. Tikai stipri vēlāk, kad viena no šīm aktīvistēm bija pamatīgi sastrīdējusies ar sava bērna tēvu un vaļsirdības mirklī atzinās, ka viņu aizrauj ne tik ļoti bērna tēta kā partnera loma, bet gan viņa naudas maks, situācija ar ātro seksa atsākšanu kļuva skaidrāka. Šim vīrietim “sponsoram” bija prasība par seksa regularitāti, tāpēc arī meitenei bija jāiespringst izpildīt savas “saistības”, protams, noklusējot pāris nozīmīgas nianses.

Nevaru vai negribu?

Pēc katrām no manām trim dzemdībām man pagāja vismaz 6-8 nedēļas, kad es ļāvu sev būt - aklimatizējos zīdaiņa mammas lomai un citas lomas atstāju vēlākam laikam. Lai arī katras nākamās dzemdības bija arvien vieglākas, tomēr īpaši pēdējo grūtniecības mēnešu lielā slodze un adaptācijas periods manī neradīja vēlmi nokļūt baudas virsotnēs. Ķermeņa daļas, kuras citkārt ar prieku atsaucās pieskārieniem, tagad bija dziļā lāča ziemas miegā un nevēlējās tikt traucētas. Divi mēneši ir laiks, kurā organisms atgūstas pēc dzemdībām - savelkas dzemde, maksts, sadzīst rētas un plīsumi.

Baudas atgriešanās

Vēlme baudīt pamazām atgriežas līdz ar ķermeņa atkopšanos, cikla atjaunošanos, kā arī beidzot krūts barošanu. Vēl ļoti svarīgs aspekts būs jaunās māmiņas miegs un spēja atpūsties. Visi mani bērni pirmā dzīves gada laikā ir bijuši visai nemierīgi gulētāji, un tikai tad, kad viņu miega režīms ļāva man izgulēties visu nakti, es no mammas uzdevumiem atkal varēju pievērsties sievišķīgās pasaules lietām un baudai.

Mazā iegurņa muskulatūras atmodināšana

Neskatoties uz izaicinājumiem pēc dzemdībām (neizgulēšanās, nogurums, garastāvokļa maiņas), divus mēnešus pēc mazuļa piedzimšanas es atsāku pamazām trenēt savu mazā iegurņa muskulatūru. Lai mazā iegurņa muskulatūra ātrāk atjaunotos un izvairītos no noslīdējumiem, ārsti iesaka apgūt pāris vienkāršus vingrinājumus un tos regulāri pildīt vismaz 2 mēnešus. Tādējādi sievietes intīmajā muskulatūrā un mazā iegurņa orgānu zonā atgriežas dzīvīgums, elastība un vitalitāte, kas atspoguļojas sievietes pašsajūtā un arī izskatā. (Droši pievienojies manam mazā iegurņa muskulatūras aktivitātes atjaunošanas kursam I-FIT! (Ieskaties te.)

Sports pēc dzemdībām

Fiziskajām slodzēm pēcdzemdību periodā ir jābūt ārkārtīgi sabalansētām un maigām. Jāizvēlas tādas, kuras var izpildīt mājas apstākļos un netērējot tam pārāk daudz laika. Jāaizmirst par pārmērībām, kas parasti rodas no skriešanas un intensīvas lekšanas, lielas slodzes uz vēdera muskulatūru un smagumu celšanas. 

Kā jūtas vīrietis pēc dzemdībām?

Vai tas nozīmē, ka manam vīram gadu bija jāievēro svētais celibāts? Nebūt ne! Ir dažādi lieliski veidi, kā nodrošināt to, lai abiem partneriem būtu labi šajā izaicinājumu pilnajā laikā. Jo partnerattiecības paredz, ka mums rūp, kā jūtas otrs partneris, un vīrietim intīmā tuvība ir ļoti svarīga. Bet par to jau pavisam drīz nākamajā rakstā!

Lai tev lielisks noskaņojums,

Elīna

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu