Moldovas prezidenta vēlēšanās proeiropeiskā Sandu sakauj prokrievisko Dodonu

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Moldovā svētdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējusi proeiropeiskās opozīcijas kandidāte Maija Sandu.

48 gadus vecā Sandu ieguvusi 57% balsu, bet līdzšinējais prokrieviski noskaņotais valsts galva Igors Dodons - 43%, liecina rezultāti pēc 99% nodoto balsu saskaitīšanas.

Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, vēlētāju aktivitāte sasniegusi 52,76%.

"Sākotnējie rezultāti liecina, ka uzvarētāja ir mana oponente Maija Sandu, un es vēlos viņu sākotnēji apsveikt," sacīja Dodons. Viņš aicināja cilvēkus saglabāt mieru, neprotestēt un necelt nekārtības un nepieļaut nekādu valsts destabilizēšanos.

Sandu iestājas par Moldovas tuvināšanos Eiropas Savienībai (ES), savukārt Dodons, kurš nāca pie varas 2016.gada vēlēšanās, solīja saglabāt ciešas attiecības ar "stratēģisko partneri" Krieviju un bija paziņojis, ka Moldovas skolās atkal jāievieš obligāta krievu valodas mācīšana.

Tomēr Sandu manevra iespējas būs ierobežotas, jo parlamentā vairākums ir Dodona atbalstītājiem.

Prokrieviskā valdība kontrolē 51 no 101 vietas parlamentā, taču jaunā prezidente var atlaist parlamentu, ja premjerministrs atkāpjas no amata un divi mēģinājumi atrast viņam sekotāju ir neveiksmīgi.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija aicinājis Moldovas vēlētājus balsot par Dodonu, atgādinot, ka Moldovas ekonomika, kura smagi cietusi no Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes, ir cieši saistīta ar Krieviju.

Vēl pirms vēlēšanu pirmās kārtas Maskava apsūdzēja ASV, ka tās gatavojot Moldovā "revolūciju", kādu Vašingtona jau esot sarīkojusi Baltkrievijā un Kirgizstānā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu