Ar kādu tehniku top Lielvārdes josta? Noskaties!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Aušanā bez aužamajām stellēm – ar šādu seno laiku tehniku top sarkanbalti sarkanās, rakstotās Lielvārdes jostas, kas ir vienas no skaistākajām Latvijā, stāsta raidījums “900 sekundes”.

Mācīties gan labāk sākt ar mazākām prievītēm, norāda jostu darinātāja Edīte Kuzmane, bet vēlāk paša austa josta ir liela vērtība.

“Kad diedziņi raupjāki, raksts veidojas ātrāk, bet, kad diedziņš ir smalkāks, tad raksts veidojas lēnāk un darbs iet lēnāk, bet izskatās skaistāk,” stāsta meistare.

Kuzmane demonstrē, kā top tradicionāla Lielvārdes josta. Šī ir sena aušanas tehnika, kas no tehniskā nodrošinājuma prasa tikai dažus kociņus, koka lāpstiņas un, protams, dažādus diegus. Viņa stāsta, ka šā darba paveikšanai ir vajadzīgas primitīvas lietas: kociņi, aukliņas, diedziņi un paši diegi, no kā aust.

Edīte Kuzmane jostas darina jau aptuveni 13 gadus. Sākotnējo meistarību viņa ieguva pie vienas no labākajām audējām Latvijā – viņa ir Lilijas Treimanes audzēkne, kas ir kā garīgā māte senajai jostu aušanas kultūrai.

Latvijā ir saglabātas aptuveni simts senās Lielvārdes jostas. Tradicionāli tās ir veidotas no sarkanas vilnas dzijas un baltiem linu diegiem. Raksti ir dažādi un neatkārtojas, tāpēc var teikt, ka josta tiek “sacerēta”. Mēdzot būt līdzīgi rakstu elementi, kas ieausti jostā, bet katrs audējs ir sacerējis savu jostu, tās ir dažādas.

Sākot ar šaurām prievītēm un vienkāršiem rakstiem, jostu aušanu var apgūt ikviens. Edīte mācot cilvēkus, kuri vēlas apgūt aušanu, nodod tālāk jostu darināšanas prasmi un tehniku. Viņa arī rekomendē papūlēties iemācīties un darināt Lielvārdes jostu pašiem, jo tam, ko darina pats savām rokām, ir ārkārtīgi liela vērtība.

Edīte rāda ar rokām darinātas jostas galus. Ja vienā galā ir īsa nepārrauta cilpa, tad tā ir visai droša liecība, ka josta tapusi tradicionālā veidā, darinot ar rokām.

Lielvārdes josta tradicionāli ir trīs metrus gara un līdz pat desmit centimetriem platumā. Šī kultūras vērtība ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā. Lielvārdes jostas pamatā ir sarkana un balta krāsa, taču ir arī dažādas variācijas – vidū vai malās var būt ieausts arī zaļš, zils vai violets pavediens.

Latviešu režisors Ansis Epners 1980. gadā laida klajā dokumentālo filmu “Lielvārdes josta”. Filma izraisīja plašas diskusijas, kas Lielvārdes jostai atnesa milzīgu popularitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu