Vai sportot ar sejas masku ir kaitīgi veselībai? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Svarcēlājs ar sejas masku.
Svarcēlājs ar sejas masku. Foto: Unsplash

Cilvēki visā pasaulē sāk pierast pie sejas masku valkāšanas arī uz ielas, tomēr daudzus māc bažas par to, vai maskas nelaupa cilvēkam vajadzīgo skābekli, īpaši sportošanas laikā. 

Vai vispār būtu jāvalkā sejas maska sportošanas laikā? Vai maska apgrūtina elpošanu un skābekļa uzņemšanu laikā, kad elpošana ir paātrināta? Tie ir galvenie jautājumi, kas māc cilvēku prātu. 

Jau kopš paša pandēmijas sākuma zinātnieki un veselības eksperti ir centušies atbildēt uz šiem jautājumiem. Pasaules Veselības organizācijas eksperti iesaka cilvēkiem sportošanas laikā tomēr izvairīties no maskas valkāšanas, jo tā tiešām var nedaudz traucēt elpošanai. Tiesa, viss nav nemaz tik vienkārši. 

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Annals of the American Thoracic Society”, pētīta masku ietekme uz elpošanu, sirdi, asinsvadiem un plaušām fizisku aktivitāšu laikā. Pētījuma rezultāti liecina, ka lielākā daļa cilvēku fizisku aktivitāšu laikā var mierīgi vilkt masku, jo tā elpošanai un veselībai netraucēs. Tiesa, sajūtas varētu nebūt visai patīkamas. 

“Var pastāvēt lielākas neērtības fizisku aktivitāšu laikā, tomēr elpošanu un skābekļa daudzumu asinīs maska manāmi neietekmēs,” komentēja fizioloģe Sjūzena Hopkinsa. 

Jaunajā pētījumā Hopkinsa ar kolēģiem pārskatīja eksistējošo zinātnisko literatūru, meklējot dažādu sejas aizsegu ietekmi uz kardiorespiratorisko reakciju fizisku aktivitāšu laikā. Tika atlasīti desmitiem pētījumu, kuros tika aplūkota dažādu materiālu masku ietekme, to skaitā arī auduma masku, medicīnisko masku un dažādu respiratoru ietekme. 

Tiesa, pētnieki saka, ka joprojām ir nepieciešami vēl vairāki pētījumi, lai šo jautājumu atrisinātu pilnībā. Tomēr līdz šim iegūtie rezultāti liecina, ka veselam cilvēkam fizisku aktivitāšu laikā maska nekādā veidā neietekmēs plaušu veselību vai skābekļa uzņemšanu. 

Maska gan var radīt aizdusu un cita veida diskomfortu, īpaši tad, ja cilvēks nav pieradis to nēsāt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu