Ēģiptes nekropolē atrasti vēl 100 aizzīmogoti koka sarkofāgi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Arheologi 2500 gadu senajā Ēģiptes nekropolē atraduši vēl vairāk nekā 100 aizzīmogotus un neskartus sarkofāgus, kas ir šogad lielākais atradums, vēsta ziņu aģentūra "AFP".

Aizzīmogotajos koka sarkofāgos apglabātas augstas amatpersonas no Senās Ēģiptes Vēlā perioda un Ptolemaju valdīšanas laika. Sarkofāgi atradās trīs apbedījumu vietās Sahāras nekropolē 12 metru dziļumā.

Divus no iepriekš atrastajiem sarkofāgiem arheologi atvēra. Vienā no tiem atradās vīrieša, bet otrā sievietes mūmija. Abas mūmijas izrādījās ļoti labā stāvoklī. Pat materiāls, kurā tās bija ietītas, bija pilnīgi neskarts un nosedza pilnīgi visas mūmijas ķermeņa daļas. Lai arī sarkofāgos neatradās nekādi artefakti, tomēr arheologi domā, ka tie varētu atrasties zem saitēm.

FOTO: 100 JAUNI KOKA SARKOFĀGI SAHĀRAS NEKROPOLĒ

Sahārā atrodas vairāk nekā ducis piramīdu, senu svētnīcu un dzīvnieku kapu. Savukārt šī ir senā Ēģiptes galvaspilsētas Memfisas nekropole, kas iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. 

“Sahāra vēl nav atklājusi mums visus savus noslēpumus. Tā ir dārgums. Joprojām notiek izrakumi. Tikko kā mēs atbrīvojam vienu apbedījuma telpu, atklājas eja uz nākamo,” teica Ēģiptes senlietu un tūrisma ministrs Haleds el Anani. 

Šis jaunākais atklājums paveikts tikai mēnesi pēc tam, kad arheologi šajā pašā teritorijā atklāja 59 labi saglabājušos, aizzīmogotus koka sarkofāgus, kas arī bija vairāk nekā 2500 gadu seni. 

Līdz ar sarkofāgiem tika atklātas arī vairāk nekā 40 senu dievību skulptūras un citi artefakti. Vēl divas koka statujas tika atrastas 6. dinastijas tiesneša kapenēs. Uzreiz nebija skaidrs, vai šajās statujās atainoti kādi tiesneša ģimenes locekļi, tomēr tiek uzskatīts, ka vienā statujā atainots indivīds Hetebs Ka, kuru tādā veidā “pagodinājis karalis”. 

“Šīs statujas skaistums slēpjas smalki izstrādātajās uzacīs, ūsās un skropstās. Tā ir ārkārtīgi skaista un brīnišķīga statuja,” teica Ēģiptes Senlietu augstākās padomes ģenerālsekretārs Mustafa Vaziri. 

Sarkofāgi tiks sadalīti vairāku Ēģiptes muzeju starpā, to skaitā ir arī Lielais Ēģiptes muzejs. Tas atrodas pie Gīzas piramīdām un plānots, ka to atvērs 2021. gadā. Savukārt par vēl kādu jaunu atklājumu Sahāras nekropolē tiks paziņots decembrī vai 2021. gada sākumā. 

Arheologi arī cer atrast seno darbnīcu, kurā tika izgatavoti šie koka sarkofāgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu