Ozola un KNAB vienojas sadarboties korupcijas novēršanā Rīgas domē (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (JKP)
Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (JKP) Foto: Sintija Zandersone/LETA

Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece un Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas priekšsēdētāja Linda Ozola (JKP) vienojusies ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) par sadarbību korupcijas gadījumu novēršanā, informēja Rīga domē.

Ozola tiešsaistes iepazīšanās sanāksmē ar KNAB pārstāvjiem pārrunāja līdzšinējo sadarbību, aktuālākos jautājumus un vienojās strādāt ciešā sadarbībā.

"Rīgas domes vadība jau pirms vēlēšanām uzsvēra to, ka vēlamies nesaudzīgu un ātru, skaidru reakciju pret visiem korupcijas gadījumiem, kas tiek identificēti, un KNAB palīdzība mums būs ļoti noderīga. Mūsu aktuālais uzstādījums ir mazāk teorijas un plānu, bet vairāk praktiskas darbības," apgalvoja deputāte.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume bijis gandarīts par plānoto nākotnes sadarbību, jo tāda neesot bijusi iespējama iepriekšējā domes sasaukumā.

Piemēram, Rīga iepriekšējā sasaukuma laikā bija viena no retajām pašvaldībām, kas nebija pievienojusies tā sauktajai Būvniecības informācijas sistēmai, kas ir elektroniskā vide, kurā tiek nodrošināta informācijas aprite starp būvniecības procesa dalībniekiem, tiek uzturēti būvniecības procesam nepieciešamie reģistri un ar būvniecības procesu un reģistriem saistītie elektroniskie pakalpojumi. Straume uzsvēris, ka jebkuros lielos iepirkumos pastāv korupcijas riski. Rīga Būvniecības informācijas sistēmai pievienojās 2019.gada janvārī.

Informējot par biroja nākotnes plāniem, Straume skaidrojis, ka tie noteikti noderēs arī jaunajai Rīgas vadībai - KNAB plāno papildināt tās kompetenci ar to, ko var saukt par korupcijas riska analīzi. Ar tās palīdzību būs iespējams ar KNAB rīcībā esošo informāciju dalīties ar tiem, kuri pieņem lēmumus - pašvaldībām un kapitālsabiedrībām. KNAB informēs, ka saskata kādas iestādes darbībā noteiktus riskus un tad iestāde varēs pieņemt preventīvus lēmumus, kas novērš koruptīvu darbību iespējamību.

Puses pārrunāja atvērto datu pieeju kā vienu no pašvaldības atvērtības principiem. No Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas skatupunkta pēc iespējas vairāk datiem būtu jābūt pieejamiem plašākai sabiedrībai, īpaši attiecībā uz dažādiem pašvaldības finanšu darījumiem un budžeta plānošanas dokumentiem.

Kā ziņots, Rīgas domes deputāts Māris Mičerevskis ir vērsies KNAB saistībā ar ziedojumiem partijai "Latvijas attīstībai" (LA), apliecināja pats domnieks.

KNAB jau solījis veikt "padziļinātu apstākļu noskaidrošanu" par Mičerevska paziņojumu, ka LA ziedotā nauda ir nākusi no sponsoriem. Mičerevskis pagājušajā sestdienā "Twitter" apgalvoja, ka LA ziedotā nauda sākotnēji ir nākusi no sponsoriem, kas savukārt sadalīta biedriem ziedojumu veikšanai.

Mičerevskis arī apgalvo, ka daļu sponsoru naudas paturot LA valdes loceklis Edgars Jaunups, taču "pārējie", ieskaitot viņu pašu, gan tā nedarot.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu