ANO: Pandēmija devusi lielu triecienu bēgļu aizsardzībai (6)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Migrantu pagaidu nometne Spānijā, Kanāriju salās
Migrantu pagaidu nometne Spānijā, Kanāriju salās Foto: EPA/Scanpix

2020.gadā uz trešajām valstīm pārvietoto bēgļu skaits var būt mazākais teju 20 gados, ceturtdien paziņojusi ANO, norādot, ka daļēji tas skaidrojams ar jaunā koronavīrusa pandēmiju.

ANO Bēgļu lietu augstā komisāra birojs (UNHCR) norādīja, ka šogad bija plānots nometināt uz dzīvi trešajās valstīs nepilnus 50 000 bēgļu, kas jau tā ir maz, un apvienojumā ar pandēmiju tas devis lielu triecienu bēgļu aizsardzībai. Vairākās valstīs pandēmijas dēļ bēgļu uzņemšanas programmas vispār apturētas.

Biroja jaunākie dati liecina, ka

no janvāra līdz septembra beigām pārvietoti tikai 15 425 bēgļi. Pērn šajā pašā laika posmā trešajās valstīs bija nometināti uz dzīvi 50 086 bēgļi.

UNHCR sāka šādu datu apkopošanu 2003.gadā, kad pārvietoti tika 27 338 bēgļi, kas pagaidām ir mazākais skaits.

Kopš 2007.gada, kad trešajās valstīs tika nometināti 49 868 bēgļi, skaits nekad nav noslīdējis zem 50 000. Kulminācija tika sasniegta 2016.gadā, kad trešajās valstīs uz dzīvi tika nometināts 126 291 bēglis.

UNHCR ir iesniegusi dokumentus par vairāk nekā 31 000 bēgļu pārvietošanu, bet līdz šim tikai puse no tiem ir uzņemti.

No bēgļiem, kas līdz šim nometināti uz dzīvi trešajās valstīs, 41% ir sīrieši un 16% kongojieši.

Pārējie ir no 47 valstīm, tostarp Irākas, Mjanmas un Afganistānas.

Vairumam šo bēgļu ir nepieciešama fiziska un juridiska aizsardzība, viņi ir vardarbības upuri vai riskam pakļautas sievietes un bērni,

norādīja UNHCR.

Pēc sprādziena Beirūtas ostā augustā un septembrī no Libānas uz deviņām valstīm tika pārvietoti 1027 bēgļi, atklāja UNHCR, aicinot valstis šogad pārvietot pēc iespējas vairāk bēgļu.

UNHCR jūnijā publiskotās aplēses liecina, ka 2021.gadā pārvietošana uz trešajām valstīm būs nepieciešama vairāk nekā 1,4 miljoniem bēgļu 62 valstīs.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu