"Adugs" advokāte pieļauj konkurentu "reiderisma mēģinājumus" (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Cepumi sirds formā.
Cepumi sirds formā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Cilvēktirdzniecībā apsūdzētā uzņēmuma "Adugs" advokāte Viktorija Jarkina noraida nelegālu nodarbinātību uzņēmumā un neizslēdz iespēju, ka šīs apsūdzības varētu būt "kārtējais reiderisma mēģinājums un konkurentu ciņa par lielveikalu Maxima un Rimi plauktiem," paziņojumā medijiem apgalvo juriste.  

Zvērināta advokāte norāda, ka pēc paziņojuma par triju personu apcietināšanu ir vērsusies uzņēmuma grāmatvedībā, lai noskaidrotu iespējamo informāciju par piespiedu darba attiecībām SIA “Adugs Production”. Pārbaudes laikā esot noskaidrots, ka ar visiem darbiniekiem no Indijas bijuši noslēgti darba līgumi un saņemtas uzturēšanās atļaujas, viņiem tika maksāta darba alga un nodokļi, kā arī tika nodrošināta izmitināšana.

"Atbilstoši citu uzņēmuma darbinieku sniegtajai informācijai darbiniekiem netika ierobežota brīvība un bija iespēja izbeigt darba tiesiskās attiecības," apgalvo Jarkina. 

Atsaucoties uz viņas rīcībā esošo informāciju, advokāte apgalvo, ka darbinieki vairākkārt ir kavējuši darbu, kā arī bija gadījumi, kad viņi vispār atteikušies strādāt. Tāpat esot konstatēti gadījumi, kad darbinieki no Indijas bojāja uzņēmuma īpašumu, par ko tika sastādīti attiecīgie akti un veikti ieturējumi.

Advokāte arī neizslēdza iespēju, ka

tas varētu būt kārtējais reiderisma mēģinājums un konkurentu ciņa par lielveikalu Maxima un Rimi plauktiem.

Tāpat nav izslēgta iespēja par nepatiesa ziņojuma sniegšanu un centieniem Indijas pilsoņiem ilgāk palikt Latvijā.

Jarkina arī apgalvoja, ka uzņēmums vismaz pagaidām plāno turpināt ražošanu, kaut gan ir ļoti atkarīgs no lielveikalu tīklu pasūtījumiem.

Uzņēmums arī esot gatavs aicināt preses pārstāvjus, "lai parādītu, kā patiesībā notiek, neviens netiek turēts verdzībā", pauda advokāte. Tikšot darīts arī viss iespējamais, lai parādītu sadarbības partneriem, ka izskanējusī informācija neatbilst patiesībai.

"Uzņēmumā ir vairāk nekā 200 darbinieki, kas, pieļauju, varēs kaut ko pateikt 12 neapmierinātiem viesstrādniekiem no Indijas," piebilda Jarkina.

Kā ziņots, aizdomās par cilvēku tirdzniecību Latgales konditorejas uzņēmumā policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi uzņēmēju Jāzepu Zukulu, kurš ir konditorejas izstrādājumu ražotāja "Adugs" valdes priekšsēdētājs.

Policijā pastāstīja, ka no kādas ārvalsts vēstniecības saņemta informācija, ka vairāki Latgalē bāzēta konditorejas uzņēmuma darbinieki ir ziņojuši par piespiedu darbu. Reaģējot uz saņemto informāciju, aprīlī VP Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē tika sākts kriminālprocess pēc par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi organizēta grupa, par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa, un par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka

šajā Latgalē bāzētajā konditorejas uzņēmumā tikuši ilgstoši ekspluatēti vairāki trešo valstu pilsoņi,

izmantojot viņu ievainojamības stāvokli, nemaksājot tiem algu par darbu pilnā apmērā un iedzenot viņus nesamērojami lielā parādu jūgā. Strādniekiem atņemtas pases, pret viņiem lietota fiziska vardarbība un draudēts ar izraidīšanu no valsts gadījumā, ja viņi neievēros visas noziedzīgā grupējuma izvirzītās prasības.  Policija nodarbināto cilvēku valstspiederību neatklāja.

Uzreiz pēc šīs informācijas izskanēšanas mazumtirdzniecības veikalu ķēde "Maxima Latvija" pavēstīja, ka pārtrauc sadarbību ar šo uzņēmumu. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu