Vairāki veikali aptur sadarbību ar "Adugs" (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc medijos izskanējušās informācijas par konditorejas uzņēmumā «Adugs» konstatēto cilvēktirdzniecību trīs lielākās mazumtirdzniecības veikalu ķēdes - «Maxima Latvija», «Rimi» un "Elvi" apturējušas sadarbību ar šo ražotāju, TVNET informēja uzņēmumu pārstāvji.

Uzņēmuma “Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule norādīja, ka uzņēmuma pamatvērtība ir godprātīga un caurspīdīga uzņēmējdarbība, un "jebkāda cita veida uzņēmējdarbības prakse, ētikas un cilvēktiesību pārkāpumi mums ir pilnībā nepieņemami".

Tāpēc “Maxima Latvija” ir nekavējoties reaģējusi un apturējusi sadarbību ar SIA “Adugs” līdz turpmākai apstākļu noskaidrošanai, kad tiks saņemts oficiāls skaidrojums no valsts atbildīgajām institūcijām un piegādātāja par notikušo," pavēstīja “Maxima Latvija” vadītājs Viktors Troicins.

Arī "Rimi" nekavējoties pavēstījis, ka no šī gada 20. novembra pārtrauc iegādāties produktus visās Baltijas valstīs no konditorejas produktu ražotāja "Adugs", kam izvirzīta apsūdzība, balstoties uz aizdomām par cilvēku tirdzniecību.

“Rimi ir ļoti stingra nostāja korporatīvās atbildības jautājumos. Jau vairākus gadus, slēdzot iepirkuma līgumus ar piegādātājiem, "Rimi" papildina tos ar pielikumu par ilgtspēju, kas nosaka, kādas vadlīnijas jāievēro kvalitātes, vides, veselības un sociālās atbildības jomā. Balstoties uz publiski izskanējušo informāciju par izvirzītajām apsūdzībām, kā sociāli atbildīgs uzņēmums, Rimi no šodienas pārtrauc iepirkt “Adugs” produkciju visās Baltijas valstīs,” uzsver Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais.

Būt sociāli atbildīgiem sabiedrības, klientu, piegādātāju, darbinieku un apkārtējās vides priekšā ir viens no Rimi stratēģiskajiem mērķiem. Visi uzņēmumā iepirktie produkti tiek rūpīgi pārbaudīti, lai nodrošinātu, ka tie atbilst Rimi iekšējām pamatnostādnēm par ilgtspējas aspektiem, skaidroja "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala. Tādēļ uzņēmums rūpīgi izvērtē arī savu piegādātāju biznesa principus un apņemšanos būt atbildīgiem  dažādos ilgtspējas aspektos.

Rimi neuzsāks jaunas akcijas jau piegādātajiem “Adugs” produktiem, un šajā laikā ar piegādātāju netiks slēgti jauni līgumi.

Līdz šim iepirktā “Adugs” produkcija tiks iztirgota, lai novērstu pārtikas atkritumu rašanos. 

piebilda Ikala.

Arī "Elvi Latvija" komercdirektore Laila Vārtukapteine informēja, ka "Elvi Latvija" pārtraukusi ražotāja produkcijas piegādes un, pēc veikalos esošo atlikumu izpārdošanas, "Adugs" produkciju pircējiem vairs nepiedāvās.

"Valsts policijas publiskotā informācija par šī ražotāja darba metodēm, protams, ir šokējoša -

turklāt tā ir ne vien cilvēciski nepieņemama, bet arī norāda uz būtisku konkurences kropļošanu," sacīja Vārtukapteine.

Tāpat veikalu tīkla "top!" pārstāve Ilze Priedīte sacīja, ka veikalu tīkls neveiks jaunus "Adugs" produkcijas pasūtījumus līdz tālākajai informācijai no valsts atbildīgajām institūcijām un apstākļu noskaidrošanai.

Uzņēmuma "Latvian Retail Management" komercdirektors Edijs Bergmanis norādīja, ka "Citro" un "Eldo" veikalos arī tiks apturēta sadarbība ar konditorejas uzņēmumu līdz turpmākai situācijas un lietas apstākļu noskaidrošanai. ""Latvian Retail Management" kategoriski iestājas pret šāda veida negodprātīgu uzņēmuma rīcību un to stingri nosoda. Vienlaikus uzņēmumu apvienības partneri paļaujas uz operatīvu un efektīvu valsts policijas darbību, noskaidrojot konkrētās lietas apstākļus," teica Bergmanis.

Kā ziņots, aizdomās par cilvēku tirdzniecību Latgales konditorejas uzņēmumā policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi uzņēmēju Jāzepu Zukulu, kurš ir konditorejas izstrādājumu ražotāja "Adugs" valdes priekšsēdētājs.

Policijā pastāstīja, ka no kādas ārvalsts vēstniecības saņemta informācija, ka vairāki Latgalē bāzēta konditorejas uzņēmuma darbinieki ir ziņojuši par piespiedu darbu. Reaģējot uz saņemto informāciju, aprīlī VP Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē tika sākts kriminālprocess pēc par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi organizēta grupa, par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa un par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka

šajā Latgalē bāzētajā konditorejas uzņēmumā tikuši ilgstoši ekspluatēti vairāki trešo valstu pilsoņi,

izmantojot viņu ievainojamības stāvokli, nemaksājot tiem algu par darbu pilnā apmērā un iedzenot viņus nesamērojami lielā parādu jūgā. Strādniekiem atņemtas pases, pret viņiem lietota fiziska vardarbība un draudēts ar izraidīšanu no valsts gadījumā, ja viņi neievēros visas noziedzīgā grupējuma izvirzītās prasības.  Policija nodarbināto cilvēku valstspiederību neatklāja.

Uzņēmuma SIA “Adugs Production” advokāte Viktorija Jarkina savukārt paziņojumā medijiem norādīja, ka pēc informācijas par triju personu apcietināšanu ir vērsusies uzņēmuma grāmatvedībā, lai noskaidrotu iespējamo informāciju par piespiedu darba attiecībām SIA “Adugs Production”.

Pārbaudes laikā esot noskaidrots, ka ar visiem darbiniekiem no Indijas bijuši noslēgti darba līgumi un saņemtas uzturēšanas atļaujas, viņiem tika maksāta darba alga un nodokļi, kā arī tika nodrošināta izmitināšana.

"Atbilstoši citu uzņēmuma darbinieku sniegtajai informācijai darbiniekiem netika ierobežota brīvība un bija iespēja izbeigt darba tiesiskās attiecības," apgalvo advokāte. 

Pēc advokātes rīcībā esošas informācijas, darbinieki vairākkārt esot kavējuši darbu, kā arī bijuši gadījumi, kad vispār atteicās strādāt. Tāpat bija konstatēti gadījumi, kad darbinieki no Indijas bojājuši uzņēmuma īpašumu, par ko tika sastādīti attiecīgie akti un veikti ieturējumi.

Advokāte pieļāva iespēju, ka tas varētu būt kārtējais reiderisma mēģinājums un konkurentu ciņa par lielveikalu Maxima un Rimi plauktiem. Tāpat nav izslēgta iespēja par nepatiesa ziņojuma sniegšanu un centieniem Indijas pilsoņiem ilgāk palikt Latvijā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu