Baidena topošais kabinets: kādu politiku no tā varam gaidīt? (2)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētājs Džo Baidens atklājis sava topošā kabineta sastāvu. Amatiem nacionālās drošības un ekonomikas jomās izvēlētas Baraka Obamas ēras amatpersonas, signalizējot par atkāpšanos no pašreizējā prezidenta Donalda Trampa politikas, kam raksturīgas izolacionistiskas tendences, vēsta aģentūra AP.

Džons Kerijs, kurš bija ASV valsts sekretārs Obamas otrā termiņa laikā, izvēlēts kā atbildīgais par klimata jautājumiem.

Džons Kerijs
Džons Kerijs Foto: Alex Brandon / POOL / EPA / Scanpix

Strādājot Obamas administrācijā, klimata pārmaiņas bija starp Kerija galvenajām prioritātēm. Kerijs vadīja sarunas par Irānas kodollīgumu un Parīzes klimata nolīgumu - diviem nozīmīgiem dokumentiem, no kuriem Tramps izstājās, nodēvējot tos par ASV diplomātijas neveiksmēm.

"Amerikai drīz būs valdība, kas uz klimata krīzi raugās kā uz nacionālās drošības apdraudējumu, kāds tas arī ir," sacīja Kerijs. "Esmu lepns pievienoties ievēlētajam prezidentam, mūsu sabiedrotajiem un gados jaunajiem klimata kustības līderiem kā prezidenta klimata vēstnieks."

Gaidāms, ka par pirmo sievieti finanšu ministra amatā kļūs Džaneta Jelena, kurai Obama savulaik uzticēja Federālo rezervju sistēmas priekšsēdētājas amatu.

Džaneta Jelena
Džaneta Jelena Foto: CHRISTOPHER ALUKA BERRY/REUTERS/Scanpix

ASV valsts sekretāra amatam Baidens varētu izvirzīt diplomātiskā dienesta veterānu Entoniju Blinkenu.

58 gadus vecais Blinkens Obamas administrācijā bija valsts sekretāra vietnieks un nacionālās drošības padomnieka vietnieks. Ja viņš kļūs par jauno ASV valsts sekretāru, viņa uzdevums būs atjaunot ciešākas attiecības ar pārējo pasauli pēc tam, kad Tramps pēdējos četrus gadus bijis skeptisks par ilggadējo alianšu noderīgumu.

Blinkens nesen piedalījās nacionālās drošības brīfingā ar Baidenu un viņa viceprezidenti Kamalu Harisu, runājot par pašreizējām ārpolitikas aktualitātēm Ēģiptē un Etiopijā.

Foto: HENRY ROMERO/REUTERS/Scanpix

Trampa administrācijas laikā no ASV Valsts departamenta aizgāja liels skaits augsta un vidēja līmeņa amatpersonu.

Iekšējās drošības sekretāra amatam izraudzīts jurists Alehandro Majorkass, savukārt ANO vēstnieces amatam - diplomāte Linda Tomasa-Grīnfīlda. Bijusī Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktora vietniece Avrila Heinsa tiks virzīta nacionālās izlūkošanas direktores amatam, ko iepriekš vēl nav ieņēmusi neviena sieviete.

Baidena topošais kabinets iezīmē atgriešanos pie valsts pārvaldes kanoniem, augstākos amatus uzticot politikas veterāniem ar lielu zināšanu bagāžu un nodibinātiem kontaktiem Vašingtonā un citās valstīs, norāda AP.

Tie ir "pieredzējuši, krīzēs rūdīti līderi, kuri ir gatavi mesties darbā jau no pašas pirmās dienas", teikts Baidena pārejas komandas paziņojumā. "Šīs amatpersonas nekavējoties sāks darbu pie mūsu institūciju pārbūvēšanas un atjaunošanas, kā arī veidos tādu ASV līderību, lai amerikāņi savā zemē un ārvalstīs justos droši. Viņi pievērsies mūsdienu lielākajiem izaicinājumiem - sākot ar infekcijas slimībām un beidzot ar terorismu, kodolbruņošanos, kiberdraudiem un klimata pārmaiņām."

Izskanējuši pieņēmumi, ka tuvāko nedēļu laikā Baidens aizsardzības sekretāra amatu varētu uzticēt Mišelai Flurnojai, kura būtu pirmā sieviete šajā amatā. Bijušais Indianas mērs un prezidenta amata kandidāts Pīts Butidžedžs tiek uzskatīts par iespējamo kandidātu uz kādu no vairākiem amatiem Baidena kabinetā.

Balsu skaitīšanas dati liecina, ka 3.novembrī notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās uzvarējis Baidens. Lai arī Tramps atsakās atzīt sakāvi, viņš autorizējis finansējumu prezidentūras pārejas procesa atvieglošanai.

Trampa kampaņa vairākos štatos ierosinājusi tiesvedības, cenšoties apstrīdēt vēlēšanu rezultātus, taču bez panākumiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu