Kādi ir pasaules valstu Covid-19 vakcinācijas plāni? (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Nepilna mēneša laikā trīs Covid-19 kandidātvakcīnām apstiprināta augsta efektivitāte - no vismaz 70% līdz 94,5%. Gatavojoties vakcīnas nonākšanai tirgū, daudzas pasaules valstis jau izstrādājušas plānus, kā tā tiks izplatīta.

Gaidāms, ka Eiropā un ASV jau tuvākajā laikā tiks autorizēta vakcīnas ārkārtas izmantošana, kad būs iespēja vakcinēt augsta riska grupas (piemēram, ārstus un medmāsas, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem). Nākamā gada pirmajā pusē vakcīnas varētu būt pieejamas plašākai sabiedrībai.

Kad Eiropā tiks reģistrēta vakcīna?

Reģistrācija Eiropas Zāļu aģentūrā, kas izvērtē vakcīnu atbilstību kvalitātes un drošības prasībām, ir sākta trīs vakcīnām. Notiek pieteikumu izvērtēšana, taču neviena Covid-19 vēl nav apstiprināta.

Tiek prognozēts, ka ātrākais laiks, kad Eiropas Zāļu aģentūra saņems visus nepieciešamos datus no klīnisko pētījumu rezultātiem par Covid-19 vakcīnām, kuru izstrāde un pētījumu gaita ir pavirzījusies vistālāk, varētu būt 2020.gada beigas.

Kopumā klīniskā izpētē šobrīd ir vēl vairāki desmiti potenciālu vakcīnu pret Covid-19, un katra ražotāja vakcīnas izpētē iesaistīti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku.

Kāda būs Covid-19 vakcinācijas stratēģija Latvijā?

Kļūstot pieejamām vakcīnām pret Covid-19, Latvijā vakcinācija pret šo infekcijas slimību notiktu pakāpeniski, vispirms vakcinējot medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, informējusi Veselības ministrija.

Savukārt kā nākamie vakcīnu secīgi saņemtu personas vecumā virs 65 gadiem, cilvēki ar hroniskām slimībām, operatīvo dienestu darbinieki un izglītības iestāžu darbinieki. Šādas cilvēku grupas apzinātas, ņemot vērā Eiropas Komisijas rekomendācijas un citu valstu praksi.

Šobrīd plānots, ka

kopumā valsts apmaksāta vakcīna varētu tikt nodrošināta vairāk nekā 800 000 cilvēku,

pieļaujot, ka šis skaits varētu būt lielāks, ja vakcīnu ražotāji apstiprinās Latvijas pasūtījumu.

Eiropas Komisija (EK) veic sarunas un slēdz pirkuma līgumus ar dažādiem ražotājiem ES dalībvalstu vārdā.

Kuras vakcīnas uzrādījušas labus rezultātus?

Vācijas kompānijas "BioNTech" un ASV farmācijas milža "Pfizer" vakcīna bija pirmā, kas klīnisko izmēģinājumu datu sākotnējā analīzē uzrādīja vismaz 90% efektivitāti. Taču šai vakcīnai ir nozīmīgs trūkums - tā jāglabā lielā aukstumā, kas sarežģī tās izplatīšanu.

Nākamā par vakcīnu ar 94,5% provizorisko efektivitāti paziņoja ASV kompānija "Moderna". Šo vakcīnu var glabāt vieglāk nodrošināmos apstākļos.

Šonedēļ farmācijas uzņēmums "AstraZeneca" un Oksfordas Universitāte paziņoja, ka to izstrādātā vakcīna uzrādījusi vismaz 70% efektivitāti. Pirmajā izmēģinājumu kursā vakcīna uzrādījusi 90% efektivitāti, bet otrajā - 62% efektivitāti.

Spānijā bezmaksas vakcinācija, vispirms - riska grupām

Spānijā vakcinēšanās pret jauno koronavīrusu būs brīvprātīga un bez maksas, un tā vispirms tiks nodrošināta riska grupām, paredz valdības vakcinācijas plāns, ar kuru otrdien iepazīstināja veselības ministrs Salvadors Ilja.

Tikko nacionālā zāļu pārvalde apstiprinās vakcīnu, uzreiz varēs sākt vakcināciju. Vispirms ir paredzēts vakcinēt veco ļaužu aprūpes namu iemītniekus un to personālu. Nākamais solis būs slimnieku kopēju vakcinēšana slimnīcās, un pēc tam tiks vakcinēti arī pārējie medicīnas darbinieki. 

Plāns paredz līdz nākamā gada martam vakcinēt apmēram 2,5 miljonus cilvēku. 

Nosakot, kurus jāvakcinē vispirms, valdība pamatoja savu lēmumu ar risku, ka šis cilvēks varētu nomirt no Covid-19, ar ekspozīcijas līmeni uz jauno koronavīrusu, ar iespējamas inficēšanās sociālo un ekonomisko ietekmi, un ar risku inficēt citus.

Spānija ar 47 miljoniem iedzīvotāju ir starp pandēmijas vissmagāk skartajām Rietumeiropas valstīm. Tajā līdz šim reģistrēti 1,6 miljoni inficēšanās gadījumu un apmēram 43 100 nāves gadījumu.  

Arī Beļģijā vakcīna būs bezmaksas; plānots vakcinēt 70% iedzīvotāju

Beļģijas valdība pirmdien paziņoja, ka ir iecerējusi nodrošināt jebkādu Covid-19 vakcīnu apmēram 70% valsts iedzīvotāju un bez maksas. Vakcīnas lietošana nebūs obligāta, norādīja veselības ministrs Franks Vandenbruke.

70% iedzīvotāju vakcinēšana izvirzīta kā mērķis, lai panāktu kolektīvo imunitāti un ierobežotu slimības izplatību. Arī Beļģijā, līdzīgi kā citās valstīs, tiks noteiktas prioritārās grupas, kurām vakcinācija būs pieejama vispirms.

Beļģijā, kur ir 11,5 miljoni iedzīvotāju, līdz šim ir reģistrēti gandrīz 562 000 jaunā koronavīrusa infekcijas gadījumu un nepilni 16 000 ar to saistītu nāves gadījumu. Pēc šo nāves gadījumu skaita uz miljonu iedzīvotāju Beļģija ir vienā no pirmajām vietām Eiropā. 

ASV plāno pirmajā nedēļā izdalīt 6,4 miljonus vakcīnas devu

ASV plāno izdalīt 6,4 miljonus Covid-19 vakcīnas dozu pirmajā nedēļā pēc tam, kad šī uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātā vakcīna būs apstiprināta ārkārtējai lietošanai, un tas varētu notikt jau decembrī.

Līdz otrdienas vakaram ASV tika reģistrēti 12,5 miljoni inficēšanās gadījumu un 259 600 nāves gadījumu, tai skaitā 167 000 inficēšanās un vairāk nekā 2000 nāves gadījumu pēdējo 24 stundu laikā.

Ir gaidāms, ka līdz decembra beigām ASV kļūs pieejami 40 miljoni Covid-19 vakcīnu dozu. Šis skaitlis ietver vēl vienu vakcīnu, kuru izstrādā uzņēmums "Moderna" un Nacionālie veselības institūti, un kas arī ir tuvu apstiprināšanai. 

48 stundu laikā pēc vakcīnas apstiprināšanas tiks uzsākta vakcinācija veco ļaužu aprūpes namos.

Federālā valdība izdos rekomendācijas par to, kādām iedzīvotāju grupām jābūt prioritārām vakcinācijā, bet galīgo lēmumu pieņems vietējās varas iestādes. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu