Sasalušos sikspārņos Kambodžā atrasts SARS-CoV-2 radinieks (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pirmo reizi ārpus Ķīnas pētnieki atraduši tuvus SARS-CoV-2 radiniekus. Tie atradušies sasalušos sikspārņos un to izkārnījumos, kas glabājās Kambodžas laboratorijās.

SARS-CoV-2 vīrusam joprojām cirkulējot visā pasaulē, zinātnieki cenšas noskaidrot, kāda ir šī patogēna izcelsme. Līdzīgi kā tā “brālēns” SARS-CoV, kas izraisīja elpceļu slimības uzplaiksnījumu 21. gadsimta sākumā, arī SARS-CoV-2, visticamāk, ir cēlies sikspārņos (rhinolophus), tomēr daudzi pierādījumi liecina par to, ka vīruss pirms nonākšanas cilvēkā varētu būt izgājis cauri vēl kādam cilvēkam.

Medījot savā starpā saistītus koronavīrusus, zinātnieki var palīdzēt atrisināt mistēriju par to, kā SARS-CoV-2 pārlēca no sikspārņiem uz cilvēkiem, izraisot šo pandēmiju. Tagad viņiem izdevies šādu vīrusu atklāt Kambodžā, izdevumam “Nature News” stāstīja virusologi.

“Tas ir tieši tas, ko mēs meklējām. Atradums bija pārsteidzošs un aizraujošs reizē,” teica virusologi.

Pētnieku komanda vīrusu atklāja divos sikspārņos, kuri pirmo reizi tika notverti 2010. gadā un tad sasaldēti glabāšanai. Lai apstiprinātu vīrusa saikni ar SARS-CoV-2, zinātnieki aplūkoja vienu sīku vīrusa genoma segmentu, kas parasti tiek izmantots, lai atšķirtu jaunos koronavīrusus no jau zināmajiem.

Pētnieki atklāja, ka segments no jaunā vīrusa līdzinās SARS-CoV-2 vīrusam, kā arī tā tuvam radiniekam – sikspārņu vīrusam RaTG13. Pētnieku komandai tagad ir jāizdala viss vīrusa genoms, kas sastāv no 30 tūkstošiem pamata pāru, lai precīzi noskaidrotu, cik tuvs jaunais vīruss ir SARS-CoV-2 vīrusam.

Pagaidām zinātniekiem ir izdevies izdalīt jeb sekvencēt 70% genoma, tomēr kritiskie gēni joprojām vēl nav izanalizēti. To skaitā ir tie gēni, kas satur instrukcijas par to, kā veidoties proteīnam, kas ļauj vīrusam iekļūt šūnās.

RaTG13, tuvākā zināmā SARS-CoV-2 radinieka genoms, ir 96% līdzīgs šīs pandēmijas vaininieka genomam. Visticamāk, tas radies pirms 40 līdz 70 gadiem. Ja jaunatklātā vīrusa genoms izrādīsies vismaz 97% līdzīgs SARS-CoV-2 vīrusam, tad tas varētu būt tā tiešais priekštecis.

Vai Kambodžā atklātais vīruss var inficēt cilvēka šūnas, joprojām nav zināms. Pētījums joprojām ir aktīvs un vēl nav publicēts zinātniskajā žurnālā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu