Dīvainais dinozauru ēras putns ar velociraptora galvu un tukāna knābi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Zinātnieki atklājuši 68 miljonus gadu sena putna galvaskausa fosiliju, kuram galva bijusi kā velociraptoram jeb nelielam krīta perioda gaļēdājam dinozauram, bet knābis kā tukānam.

Jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, rakstīts, ka šis vārnas izmēra putns dzīvoja Madagaskaras ziemeļrietumos vēlā krīta perioda laikā, kad uz Zemes vēl bija dinozauri. Putna dīvainā galva arī viņu pašu ierindo dinozauru kārtā.

“Putniem no dinozauru vai no jebkuras citas ēras nemēdz būt tāda galva,” izdevumam “Live Science” komentēja anatomijas profesors Patriks O'Konors.

Foto: Reuters/ScanPix

Pētnieki putna galvaskausa fosiliju atklāja jau 2010. gadā, tomēr datortomogrāfija tai tika veikta tikai 2017. gadā. Toreiz tika noskaidrots, ka galvaskauss ir ļoti mazs un tam ir knābis, kas nav raksturīgs mezozoja ēras dzīvniekiem.

Mūsdienu putniem skelets zem knābja parasti sastāv no viena kaula, tomēr šim senajam putnam, kas nodēvēts par “falcatakely forsterae”, kopā ar kaulu zem knābja ir arī augšējais augšžokļa kauls.

Foto: AFP / Scanpix

“Šī putna galva bija veidota no līdzīgiem kauliem un līdzīgā veidā kā velociraptoriem. Pārsteidzoši ir tas, ka papildus tam šim putnam ir arī knābis, kas savukārt līdzinās mūsdienu putnu knābjiem,” stāstīja viens no pētniekiem Alans Tērners.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu