Ārsti brīdina, ka Covid-19 vakcīnas blakusefekti varētu būt ļoti nepatīkami (51)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcīna. Ilustratīvs attēls.
Vakcīna. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Veselības ekspertiem un medikamentu ražotājiem vajadzētu brīdināt cilvēkus, ka koronavīrusa vakcīnai būs arī skarbi blakusefekti, lai cilvēki neizbītos un neatteiktos no otras vakcinēšanās reizes.

Amerikas Medicīnas asociācijas pārstāve Sandra Fraihofere saka, ka abas jaunās vakcīnas - “Pfizer” un “Moderna” - būs jāinjicē divos piegājienos, starp kuriem būs noteikts intervāls. Kā praktizējoša ārste viņa teica, ka uztraucas par to, ka pacienti varētu neierasties uz otro vakcinēšanās reizi, jo būs piedzīvojuši nepatīkamos vakcīnas blakusefektus pēc pirmās injekcijas.

“Mums tiešām jāinformē pacienti par to, ka vakcīna nebūs nekāda pastaiga parkā. Viņi zinās, ka ir vakcinēti. Viņi, visticamāk, nejutīsies pārāk labi, tomēr viņiem būs jāierodas uz otrreizējo vakcināciju,” stāstīja Fraihofere. 

Ziņu izdevumam “CNBC” rakstīts, ka vakcīnas izmēģinājumos septembrī brīvprātīgie ziņoja par drudzi, ķermeņa sāpēm, spēcīgām galvassāpēm, nogurumu visas dienas garumā un citiem simptomiem, kas parādījās pēc injekcijas. Lai arī šie simptomi bija ļoti nepatīkami un brīžiem tiešām spēcīgi, pacienti ziņoja, ka tie parasti pazuda pēc dažām dienām vai pat ātrāk. Kā arī viņi apgalvoja, ka labāk tā, nekā saķert Covid-19. 

Abas kompānijas, kas izstrādā vakcīnu, arī atzina, ka vakcīnām varētu būt nejauki blakusefekti, kas ir līdzīgi mēreniem Covid-19 simptomiem, piemēram, muskuļu sāpēm, drudzim un galvassāpēm.

Kāda aptuveni 50 gadu veca Ziemeļkarolīnas iedzīvotāja, kura piedalījās kompānijas “Moderna” izstrādātās vakcīnas testēšanā, ziņoja, ka pēc injekcijas nav piedzīvojusi drudzi, bet cietusi no smagas migrēnas, kas viņai laupīja spēkus un koncentrēšanās spējas uz visu dienu. Viņa teica, ka nākamajā dienā pamodusies jau spirgtāka, tiesa, atzinusi, ka kompānijai būtu jāinformē cilvēki par šādu blakusefektu iespējamību. 

“Ja vakcīna izrādīsies iedarbīga, tad cilvēkiem būs jābūt stipriem un pacietīgiem. Pirmā deva nav nekas īpašs, tomēr otrā deva pavisam noteikti cilvēku noguldīs slimības gultā uz dažām dienām,” viņa teica. 

Pētnieki gan arī ziņoja par to, ka daži cilvēki vakcīnas izmēģinājumos bija vīlušies, ka nav piedzīvojuši tādus blakusefektus kā citi, domājot, ka viņiem ir injicēts placebo. 

Jau vēstīts, ka 9. novembrī kompānijas "Pfizer" un "BioNTech" paziņoja, ka to radītā eksperimentālā vakcīna ar 90% efektivitāti spēj pasargāt no Covid-19 simptomu veidošanās. Pirmās paaudzes vakcīnai tas ir ārkārtīgi augsts rezultāts. Daudzi pat nesapņoja, ka tās efektivitāte varētu pārsniegt 70%.

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu