Cik ilgi Covid-19 vīrusa patogēni saglabājas uz apģērba?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pandēmijas otrā viļņa uzliesmojuma laikā spēkā atkal ir stājušies neskaitāmi daudz ierobežojumu, kā arī aicinājumi pievērst pastiprinātu uzmanību roku higiēnai un virsmu dezinfekcijai. Tomēr kas attiecas uz apģērbiem? Cik ilgi uz tiem uzkavējas vīrusa patogēni?

Lai gan Pasaules Veselības organizācija nav veikusi konkrētus pētījumus par vīrusa Covid-19 noturību uz apģērba, tomēr teorētiski vīrusa patogēni uz tekstila var izdzīvot no dažām stundām līdz vairākām dienām. Hārvarda universitātes speciālisti gan uzsver, ka vīrusa patogēni būs dzīvotspējīgāki uz cietām virsmām, nevis mīkstām, piemēram, uz auduma, raksta portāls “Today”.

Kaut arī vīrusi uz apģērba neuzkavēsies ilgi, šajā laikā ir ieteicams pastiprināti pievērst uzmanību apavu, virsdrēbju, cimdu, šaļļu un cepuru tīrībai. ASV Slimību profilakses un kontroles centrs iesaka apģērbus mazgāt pēc iespējas siltākā ūdenī un kārtīgi izžāvēt. Tāpat slimību profilakses un epidemioloģiskās uzraudzības iestāde iesaka starp mazgāšanas reizēm dezinficēt veļas grozu vai bļodu.

Ja mājās kāds no mājiniekiem ir sasirdzis, veļas mazgāšana ir jāveic ar īpašu piesardzību, proti, netīro veļu no groza izņem un veļasmašīnā liec ar vienreizlietojamajiem gumijas cimdiem, kurus pēcāk izmet, vai liec lietā saimniecības gumijas cimdus un pēc tam tos kārtīgi dezinficē. Pēc tam kārtīgi nomazgā rokas. Šajā gadījumā apģērbus pat var mazgāt ar specializētu apģērbu mazgāšanas līdzekli, kam piemīt dezinficējošas īpašības, vai pievienot balinātāju, ja ir iespējams.

Kas attiecas uz apģērbu iegādi veikalos – vairums tirgotāju apģērbus dezinficē, tomēr jāpatur prātā, ka ne visas drēbes ir iespējams pilnībā attīrīt no katra mikroorganisma. Lai iepirkšanās būtu droša, pēc apģērba pielaikošanas vai aptaustīšanas neaiztiec seju vai acis un dezinficē rokas, izejot no veikala.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu