Taizemē atklāts tūkstošiem gadu sens vaļa skelets

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Taizemē atrasts ārkārtīgi labi saglabājies vaļa skelets, kas ir no 3000 līdz 5000 gadu sens.

Vaļa kauli tika atrasti novembra sākumā, 12 kilometrus no Taizemes piekrastes, Bangkokas rietumos, vēsta “BBC”.

Tiek uzskatīts, ka tas ir 12 metrus gara Braida vaļa skelets. Eksperti cer, ka šis atradums varētu “atvērt jaunu logu uz pagātni”. Īpaši vērtīgs tas ir jūras bioloģiskās daudzveidības pētniekiem.

Daļēji pārakmeņojušies kauli ir ārkārtīgi rets atradums.

“Āzija ir tikai dažas subfosilijas, tomēr vēl mazāk ir tādu, kas tik labi saglabājušās,” izdevumam “BBC” komentēja zīdītāju pētnieks Markuss Čua.

Posted by TOP Varawut - ท็อป วราวุธ ศิลปอาชา on Wednesday, November 25, 2020

Arī attēlos, ar kuriem padalījās Taizemes vides ministrija, redzams skeleta pārsteidzoši labais stāvoklis. Varas pārstāvji vēsta, ka līdz šim ir attīrīti 80% skeleta. Tajā skaitā ir vaļa mugurkauls, ribas, spuras un pleca kauls.

Pētnieki cer, ka šis atradums ļaus uzzināt vairāk par šīs sugas vaļu dzīvi pagātnē. Ir zināms, ka senie Braida vaļi bija atšķirīgi no tiem, kas pasaules ūdeņos dzīvo mūsdienās. Skelets arī varētu sniegt informāciju par tā laika paleobioloģisko un ģeoloģisko stāvokli, kā arī jūras līmeni, nogulumiežiem un bioloģiskajām kopienām.

Kauli vēl jāpārbauda ar radioaktīvā oglekļa datēšanas metodi, lai noskaidrotu, cik tie ir veci. Rezultāti gaidāmi decembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu