"Bitcoin" vērtība sasniegusi jaunu rekordu; prognozē turpmāku vērtības kāpumu (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Kriptovalūtas "Bitcoin" vērtība sasniegusi jaunu rekordu un ir pietuvojusies 20 000 dolāru atzīmei par vienu bitokinu. Vairāki analītiķi prognozē, ka kriptovalūta arī turpmāk kļūs arvien dārgāka, vēsta BBC. 

Analītiķi prognozē, ka viena bitkoina cena varētu sasniegt pat 22 tūkstošus dolāru. Līdz šim kriptovalūta ilgāku periodu ir zaudējusi savu vērtību, taču pašlaik investoru interese par kriptovalūtu ir ievērojami pieaugusi. 

1. decembrī viena bitkoina vērtība sasniedza 19,9 tūkstošus dolāru. "Coindesk" vēsta, ka kriptovalūtas vērtība strauji augusi pēdējo nedēļu laikā. Vēl oktobra sākumā bitkoins maksāja aptuveni 11 tūkstošus dolāru, bet kopš gada sākuma kriptovalūtas vērtība ir pieaugusi 2,7 reizes. 

Iepriekšējais rekords tika fiksēts 2017. gada decembrī, kad valūtas vērtība bija pietuvojusies 20 tūkstošu atzīmei. Arī toreiz kriptovalūtas vērtība strauji pieauga dažu nedēļu laikā, bet pēc tam sekoja kritums - gadu pēc rekorda kriptovalūta bija kļuvusi lētāka sešas reizes, sasniedzot 3,2 tūkstošus dolāru. 

Kriptovalūtas vērtība sāka kāpt šī gada martā, kad sākās pandēmija. Pēdējo mēnešu laikā bitkoina vērtība bez lieliem kritumiem ir turpinājusi stabilu kāpumu. 

Tiek norādīts, ka pandēmija ir radījusi ekonomisko lejupslīdi visā pasaulē. Lai mazinātu vīrusa izplatību, visā pasaulē ir noteikti dažādi piesardzības pasākumi un ierobežota cilvēku kustība. Tas savukārt samazinājis pieprasījumu pēc naftas produktiem un citu jomu piedāvātajām precēm un pakalpojumiem. 

Ierobežojumu dēļ ir samazināta aktivitāte dažādos sektoros, piemēram, tūrisma, viesnīcu un restorānu biznesā. Eiropas Savienībā un ASV ekonomika tiek stimulēta ar dažādu pabalstu palīdzību. Daudzi investori baidās, ka atbalsta programmu dēļ vājināsies tradicionālās valūtas, tādēļ arvien vairāk investori izvēlas pievērsties kriptovalūtai. 

Maijā miljardieris Pols Tjūdors Džonss paziņoja, ka uz kriptovalūtām ir pārvedis teju 2% no sava portfeļa. Viņš skaidroja, ka valstu varasiestādes parasti tērē vairāk, nekā valsts spēj nopelnīt, un tas savukārt novedīs pie tradicionālo valūtu zaudēs vērtības krituma, tādēļ investēt tradicionālajās valūtās vairs nav jēgas. 

Savukārt investors Talers Vinklvoss, kurš ir viens no zināmākajiem kriptovalūtu atbalstītājiem, prognozējis, ka 20 tūkstošu dolāru atzīme ir tikai pats sākums - bitkoinam ir potenciāls sasniegt pat 500 000 dolāru atzīmi. Arī viņš ir kritizējis ekonomikas stimulēšanas politiku un norāda, ka bitkoins ir ļoti labs investīciju aktīvs, kas ļauj aizsargāt savas investīcijas pret inflācijas ietekmi. 

Tiesa gan, Džonss atzina, ka investīcijas kriptovalūtā ir visai riskantas, jo tā ir ļoti jauna valūta, kas pirmo reizi parādījās pirms 11 gadiem. Tieši tādēļ bitkoins vēl nav izturējis laika pārbaudi, kā, piemēram, zelts. Tieši tādēļ viņš kriptovalūtā investējis nelielu daļu sava portfeļa. 

Skeptiķi arī atgādina, ka kriptovalūtu tirgus ir ar ļoti zemu likviditāti. Lielākā daļa bitkoinu ir koncentrēti dažu lielāko investoru rokās. Konsultāciju kompānija "Flipside Crypto" norāda, ka aptuveni 2% investoru pieder 95% no visiem bitkoiniem. Līdz ar to šādos apstākļos jebkāds lielāks darījums rada pamatīgu satricinājumu tirgū. 

"Reuters" vēsta, ka daudzi investori uzskata, ka kriptovalūtu izmantošana tradicionālajā finanšu sistēmā kļūs arvien izplatītāka un tas liks digitālajām valūtām sadārdzināties. 

Maksājumu servisi "Square" un "PayPal", ko izmanto 300 miljoni cilvēku, jau pievienojuši iespēju iegādāties kriptovalūtas. Tieši šīs kompānijas ir tās, kas pēdējo nedēļu laikā iegādājušās visus tirgū pieejamos brīvos bitkoinus. 

"Bloomberg" norāda, ka, visticamāk, bitkoina vērtība sasniegs 22 tūkstošus dolāru, un pēc tam būs vērojams kritums. Tas gan nebūšot tik ievērojams, kāds bija 2018. gadā. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu