Itālijas viena eiro vērto māju akcija turpinās: vēl viena pilsēta aicina jaunus iedzīvotājus (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kastopinjago
Kastopinjago Foto: Shutterstock/stanga

Neraugoties uz pandēmiju, Itālija turpina savu vienu eiro vērto namu akciju. Šoreiz par smieklīgām cenām ir iegādājamas mājas Itālijas reģiona Molīzes pilsētiņā Kastropinjago.

Jau pērn Itālija dāsni izdāļāja  ne sevišķi labā stāvoklī esošus namus gan ārvalstniekiem, gan vietējiem iedzīvotājiem Sicīlijas nomaļākajās pilsētiņās. Redzot, ka lēto namu kustība patiešām iedzīvina pustukšās pilsētas un atvilina uz tām maksātspējīgus iedzīvotājus vai viesus, nu vērsim pie ragiem ķēries Itālijas dienvidu reģions Molīze. Šoreiz lētos namus ir iespējams iegādāties viduslaiku pilsētiņā Kastropinjago, kur tos pārdod par cenu no viena līdz 20 eiro. Šī pilsēta atrodas vien 225 kilometrus no Itālijas galvaspilsētas Romas.

Kastropinjago ielas
Kastropinjago ielas Foto: Shutterstock/Giambattista Lazazzera

Patlaban pārdošanā ir 100 pamestas pilsētas ēkas, kas tiks atdotas jebkuram cilvēkam, kurš būs gatavs savu īpašumu restaurēt, proti, mājas tiks norakstītas jaunajam īpašniekam tikai tad, ja tie atsūtīs jau gatavus restaurācijas plānus pilsētas mēram Nikolā Skapilati. “Es aicinu ikvienu iegādāties sev māju un atsūtīt man personīgi epastu ar detalizētiem plāniem, kā tiks atjaunoti iegādātie īpašumi, neatkarīgi no tā, vai tā būs privātmāja, mākslas salons, pārtikas veikals vai viesnīca,” tā portālam “CNN” skaidro Kastropinjago mērs Skapilati.  

Pilsētas vadība ir tik izmisusi, ka mērs Skapilati ir izsūtījis īpašus aicinājumus Itālijas vēstniecībām visā pasaulē ar lūgumu izlīdzēt pilsētas demogrāfijas uzlabošanas plānā. Turklāt bez pārsteidzoši zemajām īpašumu cenām, pilsēta piedāvā jaunajiem īpašniekiem atmaksāt 2000 eiro ar nosacījumu, ka ēkas tiks atjaunotas trīs gadu laikā.

Foto: Shutterstock/Giambattista Lazazzera

Kastropinjago projekts tika sākts jau šā gada oktobrī, pēc ilgas un neveiksmīgas cīņas ar graustu īpašniekiem, kas atteikušies sakārtot sev piederošās mājas. Tā vietā, lai graustus nojauktu, pilsētas pašvaldība pārņēmusi pamestās ēkas un patlaban meklē jaunus iedzīvotājus. Skapilati cer, ka nākamajā gadā vismaz 50 ēkas atradīs savus saimniekus – kopš oktobra pilsētas mēru ir uzrunājuši ducis potenciālo ēku īpašnieku, kas ir gatavi investēt vēsturisko namu atjaunošanā.

“Ir sāpīgi noskatīties, kā mūsu skaisto un antīko vēsturisko centru sagandē grausti,” portālam “CNN” pauž pilsētas mērs. “Tas ir bēdīgi un bīstami. Bez renovācijām šīs ēkas kļūs par apdraudējumu un var kuru katru brīdi sabrukt.”

Kastropinjago ir maza viduslaiku pilsēta, kur dzīvo vien 2500 iedzīvotāju un 60% no tiem ir vecāki par 70 gadiem, kas nozīmē, ka populācijai draud iznīkšana. Patlaban pilsētā darbojas tikai viens restorāns, bārs, aptieka un dažas viesnīcas. Lielākā pilsētas vērtība ir fenomenālās dabas ainavas, kuras te brauc apbrīnot arī ārvalstu tūristi.

Pirms abiem pasaules kariem Kastropinjago bija plaukstoša mākslinieku pilsēta, kur regulāri viesojušies tūristi, tirgotāji un dzīvojis pat ietekmīgs itāļu hercogs.  

Akmens pils Kastropinjago, kas, iespējams, celta uz Samnītu cietokšņa drupām.
Akmens pils Kastropinjago, kas, iespējams, celta uz Samnītu cietokšņa drupām. Foto: Shutterstock/Luigi Bertello

Pilsēta atrodas kalnu virsotnē un savulaik ir bijusi seno itāļu cilts, Samnītu, apmetne.   

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu