Vara un skaistums! Elizabetes Teilores zelta fēniksa kleitas stāsts (2)

Foto: Ekrānšāviņš no video
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X

1963. gada Džozefa L. Mankeviča filma "Kleopatra" ar tumšmataino skaistuli Elizabeti Teilori galvenajā Ēģiptes valdnieces lomā pārspēja visus budžeta rekordus. Elizabete Teilore četru stundu garumā burtiski mirdzēja uz ekrāniem, mainot 65 Kleopatras lomai darinātus tērpus. Tomēr viena valdnieces kleita ir patiešām neaizmirstama!

Filma "Kleopatra" stāsta par traģisku mīlas trīsstūra stāstu starp senās Ēģiptes karalieni (Elizabete Teilore) un romiešu ģenerāļiem Džūliju Cēzaru (Rekss Harisons) un Marku Antoniju (Ričards Burtons).

Foto: AP/Scanpix

​​

Kleopatras vēstījums

Ēģiptes dievietes ir pazīstamas ar to, ka ir neticami spēcīgas, jutekliskas, aizsargājošas un kā izcili skaisti augumi.

Kleopatra arī tiek identificēta kā dieviete ne tikai ar dievišķumu - izsaucot “es esmu dieviete Izīda” Cēzaram -, bet arī ar dabas dievieti Zemes māti, jo viņa sevi un visas sievietes pielīdzina “Mātei” - Nīlas upei.

Filmas laikā mēs redzam, kā viņa savienojas ar savu iekšējo dievieti, izmantojot jutekliskas darbības, piemēram, mazgāšanos ziedu vannā skaistu sieviešu sabiedrībā.

Foto: Reuters/ScanPix

Tomēr ģērbjoties, Elizabete kā Kleopatra ar saviem tērpiem un galvas rotām pauž spēku un varu, kam pretoties uzdrīkstēties nav iespējams. 

Zelta Fēnikss - žilbinošais skaistums

Elizabetes Teilores filmu kostīmi bija iespaidīgi, un to budžets bija rekordliels - 194 800 USD (šodien aptuveni 1,4 miljoni USD). 

Visiespaidīgākais svinīgais parādes tērps nenoliedzami ir kleitas un apmetņa ansamblis zelta “Fēnikss”, ko Kleopatra valkāja triumfa gājienā Romā.

Foto: Ekrānšāviņš no video

Elizabetes Teilores zelta valdnieces kleita ar iespaidīgo galvas rotu ir īpašs mākslas darbs, pie kā strādājuši neskaitāmi cilvēki. 

24 karātu zelta auduma apmetnis veidots tā, lai tas izskatītos kā Fēniksa spārni. Tas tika salikts no plānām zelta ādas sloksnēm. Roku darbā tas izrotāts ar tūkstošiem sīku pērlīšu un vizuļiem. 

Kopā ar galvas rotu Fēniksa tēls padarīja Kleopatru līdzīgu zelta putnu dievietei.

Tas ir vienīgais kostīms, kas filmā parādās divas reizes, otro reizi pašās beigās. 

Foto: Ekrānšāviņš no video

Kurš atbildīgs par šo daili? 

Slavena amerikāņu kostīmu māksliniece Renē Konlija (Renié Conley) ieguva 1963. gada Kinoakadēmijas balvu par labāko kostīmu dizainu (kopā ar Irēnu Šarafu un Vitorio Nino Novarese) par Elizabetes Teilores satriecošo tērpu radīšanu.

Cilvēki aizvien ir apbrīnojuši skaistas lietas un smalki darinātus tērpus. Šī zelta dievietes tēma turpinās aizvien, nereti slavenībām mugurā redzot ko līdzīgu. Piemēram, Amerikāņu aktrise Treisija Elisa Rosa uz "Vanity Fair" ballīti ieradās kā Ēģiptes dieviete. Zelta kleitas autors bija zīmols "Zuhair Murad Couture".

Foto: AFP/SCANPIX

Tērpu kritiķi atzīst, ka veiksmes formula slēpās tajā, ka uzsvars tika likts uz aktrises skaistumu un seksualitāti, nevis vēsturisko precizitāti. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu