Mežaparka greznie grausti: fenomenāli īpašumi, kas gaida otru dzīvi (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: city24.lv

Mežaparks izsenis uzskatāms par prestižu, elitāru rajonu un ir apbrīnojams savā daudzveidībā - to lielākoties apdzīvo turīgi ļaudis un mājas var lepoties ar skaistu ārieni. Tomēr vērīgākie Mežaparka pastaigu baudītāji starp lepno māju fasādēm būs pamanījuši arī namus - vēsturiskas nekustamā īpašuma pērles, kas nepelnīti rada aizmirstības vai nepabeigtības sajūtu. 

Annas Sakses iela

Šis senais īpašums būvēts kā savrupmāja un atspoguļo Mežaparka vēsturiskās apbūves labākās tradīcijas. Lai gan skaidri redzams, ka nams ir ļoti bēdīgā stāvoklī, tas nemazina faktu, ka māja ir īsta skaistule savās arhitektūras formās un risinājumos. Šobrīd namam nepieciešama pilnīga renovācija, kapitālais remonts. Īpašums ir valsts nozīmes ahitektūras piemineklis.

Foto: city24.lv

Īpašums sastāv no 1825 m2 plaša zemesgabala un dzīvojamās mājas ar kopējo platību 429 m2 (bez pagraba stāva - 395 m2). 

Foto: city24.lv

Meža prospekts

Māja vai neliela pils? Lai nu kā, šis īpašums ir iespaidīgs savā plašumā un greznumā, pat ņemot vērā, ka tas jau daudzus gadus ir bez iekšējās apdares un ilgstoši gaida, kad tajā turpināsies iesāktie būvdarbi.

Foto: city24.lv

Namam ir eleganta, klasiskās un romantiskās niansēs veidota arhitektūra, logus rotā vitrāžas ar kristāla elementiem. Māja ir tik iespaidīgi liela, ka tajā ir iespējams iebūvēt ziemas dārzu, terasi, saunu, kinoteātri, biljarda zāli un pat ierakstu studiju.    

Foto: city24.lv

Kokneses prospekts

Kokneses prospektā pārdošanā ir 1475 m2 liels zemesgabals, uz kura atrodas divstāvu ēka, kas būvēta tālajā 1902. gadā un ir piedzīvojusi vairākas pārbūves. Vizuāli nelielajā namiņā ir sešas istabas ar kopējo platību 258 m2. Ēkai ir nepieciešams kapitālais remonts.

Foto: city24.lv

Piedāvātais īpašums savus labākos gadus, iespējams, vēl nav piedzīvojis. Savulaik tas iegādāts ar domu savest īpašumu kārtībā privātajai lietošanai, bet vēlāk pavērās idejas arī par komerciālu apbūvi. Diemžēl plāni pačibēja un ēka ir nonākusi nekustamo īpašumu tirgū.  

Stokholmas iela

Šis Stokholmas ielas nams ir mākslinieku Skulmju dzimtas māja, kurā ir dzīvojuši mākslinieki trīs paaudzēs. Mājā ir radīti darbi, kas ir nozīmīga Latvijas kultūras daļa un mantojums, viesojušies prominenti ārzemju viesi un slavenības, kā arī pašmāju mākslas un kultūras cilvēki, kas piešķir namam īpašu auru un kultūrvēsturisku vērtību.

Foto: city24.lv

Skulmju dzimtas mājas tapšanas ceļš sākās 1958. gadā, un, ņemot vērā tā laika padomju varas dominanci teju ikvienā latvieša dzīves aspektā, tas nebūt nebija viegls, prasot radošus un viltīgus piegājienus unikālā nama tapšanas plānā. Namu projektējis Latvijas funkcionālisma meistars, arhitekts Artūrs Reinfelds. 

Foto: city24.lv

Ezermalas iela

Ezermalas ielā, blakus Latvijas Nacionālajai aizsardzības akadēmijai pavisam aizmirsta un pamesta atrodas kāda iespaidīga, 2638 m2 plaša ēka, kurai jaunu elpu iespējams dot dažādos izpildījumos. Uz jumta augošie koki un krūmi liecina par ļoti ilgu aizmirstības periodu.

Foto: city24.lv

Senajai ēkai nav kultūras pieminekļa statusa. Tā ir celta 1899. gadā, un te Krievijas impērijas laikos bijusi "Linu un džutas manufaktūra". 

Linu un džutas manufaktūras skice
Linu un džutas manufaktūras skice Foto: city24.lv
Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu