Sārts: Katram ir tiesības uz viedokli, bet fakti paliek fakti (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts. Foto: Zane Bitere/LETA

Pašlaik gan pasaulē, gan Latvijā norisinās informatīvās telpas revolūcija, kad sabiedrība arvien vairāk patērē "vieglu" informāciju un atsakās domāt racionāli, šodien konferencē "Kādēļ ir grūti uzticēties valdības viedoklim un lēmumiem krīzes situācijā?" sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Viņš norādīja, ka mūsdienās notiek ļoti aktīva nepatiesas informācijas aprite un izplatīšana. "Sabiedrībai ir arvien grūtāk atšķirt viedokli no fakta. 

Katram no mums ir tiesības izteikt savu viedokli, bet fakti paliek fakti un strīdēties ar tiem nav racionāli," viņš pauda.

Sārts sacīja, ka pašlaik sabiedrība saņem informāciju no vairākiem nepārbaudītiem avotiem, un bieži vien ir situācijas, ka kādam cilvēkam mērķauditorija ir plašāka nekā pārbaudītam medijam. Tas rada bažas, jo cilvēks faktiski neatbild par savu teikto, norādīja Sārts.

"Cilvēks vēlas ticēt vēlamam un tam ir ļoti grūti pretoties,"

viņš uzsvēra, norādot, ka sociālo tīklu algoritmi ļoti strauji uzzina, kas cilvēkam tīkams, un rada tā saucamos informācijas "burbuļus", un šī informācija beigu beigās ietekmē, kā mēs saredzam lietas un kā uz tām reaģējam.

Tāpat viņš pauda viedokli, ka sabiedrība arvien vairāk atsakās informāciju vērtēt racionāli. "Pētījumi norāda, ka vidēji cilvēks ziņai velta tikai septiņas sekundes, šajā laikā nevar izveidoties racionāla analīze par izlasīto virsrakstu, bet gan tikai emocijas un nekas vairāk," teica Sārts.

Jau ziņots, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai valstī no 9.novembra līdz 11.janvārim izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne ierobežojumu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu