5 noslēpumi, kā iegūt vairāk enerģijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Jūties noguris jau no paša rīta pat tad, kad esi pietiekami izgulējies? Ir svarīgi saprast galvenos enerģijas trūkuma un rīta noguruma cēloņus, piemēram, hronisks stress, vitamīnu deficīts, slikta miega kvalitāte, neveselīgs uzturs un mazkustīgs dzīvesveids. Starptautiskās uztura kompānijas Herbalife Nutrition eksperti dalās ar 5 noslēpumiem, kas palīdzēs justies enerģiskākiem un palielinās produktivitāti visas dienas garumā.

#1 Dzer ūdeni pietiekamā daudzumā!

Parasti rudens un ziemas sezonās cilvēki dzer mazāk ūdens, līdz ar to samazinot tīra ūdens uzņemšanu. Tāpēc ir jāpārliecinās, vai Tu dzer pietiekami daudz ūdens. Ūdens daudzums, kas ir jāuzņem dienas laikā, katram cilvēkam atšķiras, tomēr tiem vajadzētu būt aptuveni 2 litriem*. Lielisks papildinājums gada aukstajā sezonā ir arī zāļu tējas.

“Lai dzīvotu, mūsu ķermenis ir atkarīgs no ūdens. Tas palīdz organismam atbalstīt vielmaiņas procesus, uzlabot gremošanas sistēmas darbību u.tml. Uzreiz pēc pamošanās iesaku izdzert lielu glāzi silta ūdens," rekomendē Herbalife Nutrition fitnesa eksperte Linda Patkovska. 

#2 Ēd sabalansētas brokastis!

Dažādu iemeslu dēļ cilvēki izlaiž tieši rīta maltīti. Bet patiesībā brokastis var palīdzēt stabilizēt barības vielu plūsmu visas dienas garumā, izvairīties no nevajadzīgām uzkodām, kā arī atturēties no pārēšanās pirms gulētiešanas, kam var būt ietekme uz miega kvalitāti.

Olbaltumvielām bagātas un sabalansētas brokastis nodrošinās organismam nepieciešamos mikro un makro elementus, kas atjaunos nakts laikā iztērēto enerģiju, ko ķermenis miegā izmantojis tādu funkciju veikšanai kā elpošana un sirdsdarbība.

Herbalife Nutrition uztura eksperte Anastasija Kurginiana ikdienas maltītēs iesaka iekļaut šādus pārtikas produktus: zivis, kas bagātas ar Omega-3 taukskābēm, fermentēti dārzeņi, piemēram, skābi kāposti, bietes vai kombuča, kā arī rieksti un sēklas, granātāboli, ogas, spināti, jogurts, tītara gaļa.

Foto: Publicitātes foto

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

#3 Domā par savu veselību šodien, lai izvairītos no problēmām vēlāk!

Vispārējā labsajūta ir dzīves kvalitātes pamats, tāpēc sākot rūpēties par sevi jau šodien, jūs varat paildzināt iespēju justies jauneklīgiem un spēcīgiem ilgāk.

“Slāpekļa oksīds ir dabiski sastopama gāze organismā, kas veicina optimālu sirds un asinsvadu darbību. Niteworks ** ir nakts uztura bagātinātājs, kas satur L-arginīnu, L-citrulīnu un vitamīnus***. L-arginīns ir plaši pētīts tā veselībai sniegto ieguvumu dēļ, jo īpaši tādēļ, kas tas darbojas organismā kā slāpekļa oksīda prekursors****,” tā A.Kurginiana. 

#4 Izgulies!

Rīta enerģija ir atkarīga arī no miega ilguma. Ir ieteicams doties gulēt ne vēlāk kā plkst. 22.00-23.00 un pavadīt miegā vismaz 8 stundas. Tāpat nepieciešams izvairīties no elektronisko, mobilo ierīču izmantošanas vismaz vienu stundu pirms gulētiešanas, jo tās veicina modrību, ierobežojot arī melatonīna izstrādāšanos.

Tā kā mūsu kuņģim ir nepieciešams laiks, lai sagremotu ēdienu, izvairieties no ēšanas pirms miega. Ja dodaties gulēt ar pilnu vēderu, tas samazinās miega kvalitāti, tāpēc varat pamosties diezgan noguris.

#5 Nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm!

Sportiskas aktivitātes ir svarīga veselīga dzīvesveida sastāvdaļa. Regulāras fiziskās aktivitātes var palīdzēt kontrolēt svaru, stiprināt sirds veselību, uzlabot garastāvokli, veicināt miega kvalitāti naktī un celt enerģijas līmeni dienas laikā.

“Viegls treniņš no rīta var paaugstināt skābekļa un laimes hormonu izdalīšanos mūsu organismā, kā arī veicināt vielmaiņu, kas dienas laikā palīdzēs sadedzināt vairāk kaloriju. Augstākas intensitātes treniņus ieteicams veikt laikā no plkst. 14.00-19.00, kad cilvēka ķermeņa temperatūra, muskuļu spēks un kardiovaskulārā sistēma tam ir vislabāk sagatavota. Ja dienas laikā neatrodas brīdis vingrošanai, tad vakaros ir ieteicami vieglas intensitātes treniņi, jo tie var ietekmēt miega kvalitāti*****," tā L. Patkovska.

Vienlaikus jāatzīmē, ka, ņemot vērā dzīvesstila iezīmes, piemēram, ikdienas grafiku, paradumus u.tml., treniņu intensitāte un laiks katram ir individuāls.

*Lūdzam konsultēties ar speciālistu, ja veicat izmaiņas savā ūdens dzeršanas režīmā.

**Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

*** Bai et al (2009). Am J Clin Nutr, 89(1), 77-84; Fayh et al (2013). European journal of nutrition, 52(3), 975-983; Miller AL. (2006). Alternative Medicine Review, 11(1), 23 - 29; Oka et al (2005). Vascular Medicine, 10, 265 - 274; Rytlewskiet al (2005). European Journal of Clinical Investigation, 35, 32 - 37; Smith et al (2006). J Thorac Cardiovasc Surg, 132(1), 58 - 65.

**** Hronisku saslimšanu vai notiekoša ārstniecības procesa gadījumā, konsultējieties ar savu ārstu pirms Herbalife Nutrition produktu lietošanas.

*****Lūdzam konsultēties ar speciālistu, ja jūs veicat izmaiņas savā treniņu režīmā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu