"Swedbank" dzēsusi 2008.gada krīzes hipotekāros parādus 100 miljonu eiro apmērā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

"Swedbank" dzēsusi 2008.gada krīzes neatrisinātās saistības 100 miljonu eiro apmērā, pavēstīja bankas mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

Viņš norādīja, ka pēc šovasar veiktajām izmaiņām Kredītiestāžu likumā "Swedbank" sāka 2008.gada krīzes neatrisināto parādu dzēšanu. Patlaban dzēsta lielākā daļa no šādām saistībām kopumā 100 miljonu eiro apmērā, palīdzot vairāk nekā 2500 aizņēmējiem un 1100 galviniekiem. Vēl plānots dzēst saistības vismaz 10 miljonu eiro apmērā.

Šis solis ļauj atbrīvoties no parāda tiem kredītņēmējiem, kuru īpašumi jau sen kā ir pārdoti pēc iepriekšējās krīzes, taču saistības palikušas.

"Pēc ļoti būtiskām izmaiņām Kredītiestāžu likumā varējām veikt pēdējo soli, lai palīdzētu atgriezties ekonomiskajā apritē atlikušajai klientu daļai, kam ir šāda iespēja un vēlme. Esmu gandarīts, ka šis process jau ir faktiski paveikts un šis solis ir veikts ātri un mērķtiecīgi," sacīja "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.

"Swedbank" veikusi parādu dzēšanu pilnā vai daļējā apmērā tiem līgumiem, kas kā mājokļu kredīti tika ņemti laika posmā līdz 2008.gada 31.decembrim un nav atmaksāti 2008.gada ekonomiskās lejupslīdes dēļ. Šajos gadījumos ieķīlātais mājoklis ir pārdots, tomēr ar to nav bijis pietiekami, lai segtu visas atlikušās saistības. Tām personām, kurām šāds risinājums ir piemērojams, "Swedbank" nodrošina iespēju dzēst atlikušās parādsaistības 90% vai 100% apmērā.

Pilnā apmērā saistības tiek dzēstas personām, kuras atbilst sociāli jutīgām sabiedrības grupām,

piemēram, daudzbērnu ģimenēm, par maznodrošinātām vai trūcīgām atzītām personām. Tāpat pilna apmēra parādu norakstīšana attiecās uz personām, kuras līdz 2022.gada 31.decembrim būs sasniegušas pensijas vecumu, un klientiem, kuri ir vienojušies ar "Swedbank" Sociālā izlīguma ietvaros.

Visiem pārējiem klientiem saistības tiek samazinātas 90% apmērā.

Šāda pieeja piemērota, lai ievērotu taisnīguma principu pret tiem, kuri saistības sakārtojuši jau iepriekš Sociālā izlīguma ietvaros.

Automātiska parādu dzēšana netiek piemērota, kad ir aktīvs tiesvedības process, noslēgts specifisks izlīgums vai gadījumos, kad klienta rīcība atgūšanas procesā nav bijusi godprātīga. Likums arī nosaka, ka parādu norakstīšana nav piemērojama aizņēmējiem, kuriem šobrīd ir aktīvs maksātnespējas process.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu