Lietuvas enerģētikas ministrs: Ārvalstu enerģētiskā šantāža apdraud Baltijas valstis (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Latvenergo" Pļaviņu hidroelektrostacijā (HES) pa atvērtajām slūžām aizplūst tūkstošiem tonnu Daugavas ūdens.
AS "Latvenergo" Pļaviņu hidroelektrostacijā (HES) pa atvērtajām slūžām aizplūst tūkstošiem tonnu Daugavas ūdens. Foto: Ieva Čīka/LETA

Baltijas valstis joprojām apdraud Krievijas un citu trešo valstu enerģētiskā šantāža un hibrīduzbrukumi, ceturtdien Lietuvas biznesa laikraksta "Verslo žinios" rīkotajā Baltijas enerģētikas forumā uzsvēris jaunais enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis.

"Baltijas valstīm jāspēj apvienot spēkus attiecībā uz izaicinājumiem, kas saistīti ar atslēgšanos tā dēvētā BRELL elektroapgādes loka un elektroenerģijas tirdzniecību ar trešajām valstīm. Mums joprojām ir jautājumi, kuros nepieciešama vienošanās.

Baltijas valstis joprojām ir neaizsargātas pret hibrīduzbrukumiem, sistēmas avārijām, proti, elektroenerģijas padeves pārtraukumiem, kā arī šantāžu

saistībā ar desinhronizāciju vai elektroenerģijas importu,” viņš norādījis.

Pēc ministra teiktā, asinhronā Baltijas valstu un Eiropas tīklu darbība ir pēdējais šķērslis ceļā uz pilnīgu reģiona enerģētisko neatkarību, tāpēc šis projekts tiks paātrināts. Vienlaikus viņš atzinis, ka risku sinhronizācijai rada Baltkrievijā uzceltās Astravjecas atomelektrostacijas (AES) nodošana ekspluatācijā.

"Mēs izcīnām vēl vienu cīņu - cīņu pret ģeopolitisku Krievijas projektu, atomelektrostaciju, kas nesen sāka darboties Baltkrievijā. Tas apdraud ne tikai mūsu enerģētisko drošību, bet arī mūsu cilvēkus un vidi. (..) Mūsu valdība darīs visu, lai aizsargātu cilvēkus un dabu un gādātu, un ka Lietuvas patērētājiem nenākas maksāt par turpmāko Astravjecas AES attīstību,” izteicies Kreivis.

Viņš aicinājis valsti, uzņēmējus un sabiedrību apvienot spēkus šai cīņā.

Jaunās valdības programmas projektā paredzēts arī paātrināt saules un vēja elektrostaciju attīstību, cenšoties panākt, lai jau 2025. gadā vēja elektrostaciju jauda sasniegtu 1,2 gigavatus un saules elektrostaciju - vienu gigavatu.

Cita starpā valdība grib veidot pamatus ūdeņraža enerģētikai un censties panākt, lai līdz 2030. gadam katra trešā mājsaimniecība ražotu un uzkrātu elektrību savām vajadzībām.

Viens no valdības mērķiem ir pilnīga Astravjecas AES blokāde, tiecoties to panākt arī Eiropas Savienības (ES) līmenī, jo Lietuva uzskata šo spēkstaciju par nedrošu un nepirks elektroenerģiju no Baltkrievijas.

Plānots, ka Lietuvas Seims jaunās, premjeres Ingrīdas Šimonītes vadītās valdības programmu apstiprinās un ministru kabineta zvērestu pieņems piektdien.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu