ASV lauž tradīcijas, prezidenta pārejas periodā izpildot federālos nāvessodus (3)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV ar nāvējošu injekciju izpildīts nāvessods par dubultslepkavību notiesātam bandas loceklim no Teksasas. Šogad ASV izpildīti deviņi federālie nāvessodi, kas ir augstākais aizejoša prezidenta administrācijas autorizēto nāvessodu skaits 130 gadu laikā, norāda aģentūra AP.

Līdz jaunievēlētā prezidenta Džo Baidena inaugurācijai nākamā gada janvārī plānots izpildīt vēl četrus federālos nāvessodus.

Brendons Bernards ir viens no retajiem notiesātajiem, kuram nāvessods izpildīts par pusaudža gados pastrādātu noziegumu. Vairāki pazīstami aktīvisti, tostarp televīzijas zvaigzne Kima Kardašjana, ASV prezidentu Donaldu Trampu bija aicinājuši nomainīt Bernardam piespriesto sodu ar mūža ieslodzījumu.

40 gadus vecajam Bernardam ceturtdienas vakarā nāvessods tika izpildīts ar fenobarbitāla injekciju. 

Bernards 18 gadu vecumā Teksasā ar vēl četriem citiem pusaudžiem nolaupīja Todu un Steisiju Bedžlijus, kad viņi devās mājās pēc dievkalpojuma. Pusaudži viņus aplaupīja un lika ierāpties automašīnas bagāžniekā, kur 19 gadus vecais Kristofers Vialva viņus nošāva.

Bernards aplēja pāra automašīnu ar degšķīdumu un aizdedzināja to, kamēr abi līķi atradās bagāžniekā. 

Bernarda advokāts norādīja, ka Bedžliji, visdrīzāk, bija miruši pirms auto aizdedzināšanas, ko apstiprināja aizstāvības pasūtītās neatkarīgās izmeklēšanas secinājumi. Taču valdības pārstāvju liecībā tika uzsvērts, ka Steisijas Bedžlijas elpceļos tika atrasti sodrēji, kas liek domāt, ka viņa nomira no saindēšanās ar dūmiem, nevis šautajām brūcēm, vēsta BBC.

Bernarda pēdējie vārdi bija veltīti noslepkavotā pāra ģimenei. "Es lūdzu piedošanu," viņš teica. "Tie ir vienīgie vārdi, ko varu pateikt, kuri pilnībā atspoguļo to, kā jūtos tagad un kā jutos todien."

"Kaut nu es varētu to padarīt par nebijušu, taču tas nav iespējams," sacīja Bernards.

Tramps jūlijā lika atsākt federālo nāvessodu izpildīšanu. Pēdējos 17 gadus ASV nāvessodi tika izpildīti tikai štatu līmenī.

Toda Bedžlija māte pirms nāvessoda izpildes pateicās Trampam un ASV ģenerālprokuroram Viljamam Bāram. Viņa arī norādīja, ka esot saņēmusi piedošanas lūgumus no Bernarda un Vialvas, kuram nāvessods tika izpildīts septembrī. "Atvainošanās un nožēla ļoti palīdzēja sadziedēt manu sirdi. Varu teikt, ka esmu viņiem piedevusi," sacīja Džordžija Bedžlija.

Piektdien federālais nāvessods tiks izpildīts 56 gadus vecajam kravas auto šoferim Alfrēdam Buržuā no Luiziānas, kurš nogalināja savu divgadīgo meitu, dauzot viņas galvu pret auto logiem un priekšējo paneli. Buržuā advokāti argumentēja, ka vīrietim esot intelektuālās attīstības traucējumi, tādēļ viņam nedrīkstot izpildīt nāvessodu, taču taču vairākas tiesas norādīja, ka šādam apgalvojumam neesot pierādījumu.

ASV prezidentu maiņas laikā federālo nāvessodu izpilde ir reta parādība, īpaši tad, ja jaunais prezidents ir pret nāvessodiem, kā tas ir Džo Baidena gadījumā. Federālie nāvessodi pārejas laikā pēdējoreiz tika izpildīti 19.gadsimta 80.gados, kad prezidents bija Grovers Klīvlends.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu