TM piedāvā kadastrālās vērtības iesaldēt līdz 2025.gadam (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Situācijā, kad Saeimā tiek skatīti varianti par kadastrālās vērtības iesaldēšanu vai nu līdz 2023.gadam vai līdz 2026.gadam, Tieslietu ministrija (TM) kā kompromisa variantu piedāvā kadastrālās vērtības iesaldēt līdz 2025.gadam.

Saeimas Juridiskā komisija ir sākusi un janvārī plāno turpināt darbu pie diviem iesniegtajiem likumprojektiem, no kuriem viens paredz kadastrālās vērtības iesaldēšanu līdz 2023.gadam un otrs līdz 2026.gadam. Deputātiem ir iespēja noteikt arī kādu citu termiņu.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) preses sekretārs Andris Vitenburgs, TM ir apliecinājusi gatavību izstrādāt priekšlikumus kadastrālo vērtību iesaldēšanai, paredzot, ka jaunās kadastrālās vērtības stāsies spēkā 2025.gadā, par pamatu to bāzei ņemot situāciju nekustamā īpašuma tirgū uz 2019.gadu.

Kadastrālo vērtību iesaldēšana rosināta, lai nepieļautu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) kāpumu saistībā ar strauju nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību pieaugumu. TM pārstāvji aicinājuši atbalstīt deputātu sagatavotos likumprojektus, bet kadastrālās vērtības iesaldēt līdz 2025.gadam.

No TM puses komisijas sēdē tika uzsvērts, ka jaunās kadastrālās vērtības nedrīkst stāties spēkā, kamēr Finanšu ministrija nav pabeigusi darbu pie NĪN reformas, tādējādi būtiski samazinot NĪN likmes. Kā norāda TM, Juridiskā komisija konceptuāli atbalstījusi nepieciešamību iesaldēt kadastrālās vērtības.

Kā ziņots, Saeima augustā izskatīšanai Juridiskajā komisijā nodeva gan opozīcijas, gan Jaunās konservatīvās partijas (JKP) sagatavotos likumprojektus, kuru mērķis ir pagarināt esošo kadastrālo vērtību iesaldēšanas termiņu.

Abi likumprojekti piedāvā grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā. Vienu likumprojektu izskatīšanai parlamentā iesniedza Zaļo un zemnieku savienības, "Saskaņas" un vairāki citi opozīcijā esoši politiķi un tas paredz, ka nekustamo īpašumu gaidāmās jaunās kadastrālās vērtības stājas spēkā gadu vēlāk - 2023.gadā, tādējādi atliekot jauno kadastrālo vērtību spēkā stāšanos, lai gada laikā varētu pārdomāti un sabiedrības interesēs izvērtēt un izlemt to, kā mainīsies nekustamā īpašuma nodokļu politika.

Savukārt JKP līdzšinējais piedāvājums paredz jaunās kadastrālās vērtības ieviest vēl vēlāk - 2026.gadā. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu