Stūra mājai piešķir valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietas statusu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Stūra māja atvērta apmeklētājiem
Foto: Stūra māja atvērta apmeklētājiem Foto: Jānis Škapars/TVNET

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) nolēmusi Stūra mājas jeb Tetera nama ēkai piešķirt valsts nozīmēs vēsturiska notikuma vietas statuss, informēja NKMP pārstāve Elvita Ruka.

Viņa pavēstīja, ka ēkai piešķirts vēsturiska notikuma vietas statuss, jo veikti papildus apsekojumi un ir pierādīts, ka represīvo iestāžu darbības liecības ir atrodamas visā ēkā. Tāpat ir noteiktas vēsturiskā notikuma vietas saglabājamās vērtības, kas ir gan vēsturiskais konteksts, gan notikumu raksturojoši un apliecinoši autentiski elementi.

Pēc Rukas paustā, visa ēka ir saglabājusi vēsturisko patinu un noskaņu, kas kopā ar nemateriālajām liecībām un informācijas kopumu vēsturiskā mantojum kontekstā rada vienotu, nedalāmu veselumu.

NKMP pārstāve atzīmēja, lai arī VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) ir aicinājuši šādu lēmumu nepieņemt, pārvalde uzskata, ka visa ēka ir atzīstama par valsts nozīmes vēsturiska notikuma vietu. Lai ieraksti Pieminekļu sarakstā nedublētos, piemineklis Nr.7962 "Īres nams ar veikaliem" ir izslēgts no vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļu saraksta.

TVNET jau rakstīja, ka valdību veidojošās partijas 30.novembrī vienojušās pārtraukt Stūra mājas izsoli, domājot par citiem šīs ēkas apsaimniekošanas veidiem, pēc koalīcijas sēdes stāstīja Ministru prezidenta padomnieks demogrāfijas jautājumos Imants Parādnieks (NA).

"Panācām vienošanos arī par Stūra māju, kur izsole, kas bija iecerēta ar dažādiem nosacījumiem, nav noslēgusies ar rezultātu. Izsole jāpārtrauc un jāmeklē cits veid, kā tikt galā ar šo kultūrvēsturisko mantojumu," pauda politiķis.

VNĪ jau 20.novembrī apturēja vēsturiskā Tetera nama Brīvības ielā 61, Rīgā, jeb Stūra mājas izsoles procesu. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā Latvijas Okupācijas muzeja un tā pārraugošās iestādes - Kultūras ministrijas (KM) lūgumu.

TVNET jau rakstīja, ka Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) vērsās NKMP ar priekšlikumu apturēt Stūra mājas izsoli un visai ēkai piešķirt īpašu, vēsturiska notikuma vietas statusu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu