Cigāru kastē Skotijā atrasts artefakts no Heopsa piramīdas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Cigāru kastē atrastie 5000 gadu senie ciedra koka gabali bija vieni no trīs priekšmetiem, kas 19. gadsimta arheoloģisko izrakumu laikā tika paņemti no Heopsa piramīdas.

Senās Ēģiptes artefakti varētu būt viena no nedaudzajām lietām, ko tu tiešām necerētu atrast vecā cigāru kastē. Tomēr tieši tas notika, kad arheoloģe Abīra Eladanija pētīja Aberdīnas universitātes Skotijā muzeja arhīvu.

“Tā bija veiksmīgi paslēpta visai redzamā vietā nepareizajā kolekcijā. Es esmu arheoloģe un esmu strādājusi izrakumos Ēģiptē, tomēr nekad nevarēju iedomāties, ka tik nozīmīgu savas valsts mantojumu atradīšu šeit – Skotijas ziemeļaustrumos,” stāstīja Eladanija.

Foto: Reuters/ScanPix

Izdevumā “Smithsonian Magazine” vēstīts, ka Eladanija, kura iepriekš strādāja Ēģiptes muzejā Kairā, noskaidroja, ka cigāru kastē atrastie artefakti bija daļa no trīs artefaktu kopuma, kas bija vienīgie priekšmeti, kas tika paņemti no valdnieces kambara Heopsa piramīdā 19. gadsimtā.

Pārējie divi objekti – bumba un āķis – bija nogādāti Lielbritānijas muzejā, bet trešais artefakts – ciedra koka gabali – bija nogādāti glabāšanā Aberdīnas universitātē. Tomēr kādas kļūmes pēc tie arhīvā tika nozaudēti.

Foto: Reuters/ScanPix

1872. gadā inženieris Veinmens Diksons kopā ar savu draugu pētnieku Džeimsu Grāntu ieguva atļauju veikt izrakumus Heopsa piramīdā. Izrakumu laikā viņi atrada trīs artefaktus un paņēma tos līdzi no 4500 gadu senās struktūras.

Pētniekiem vēl jānoskaidro, kas tieši ir šie koka fragmenti, tomēr tiek uzskatīts, ka tie tika izmantoti kā mērīšanas rīks piramīdas celtniecības laikā. Noskaidrots, ka tie ir radušies laika posmā no 3341. līdz 3094. gadam pirms mūsu ēras. Tas nozīmē, ka tie ir krietni vien senāki par pašu piramīdu.

Foto: Reuters/ScanPix

“Tie ir senāki, nekā mēs iedomājāmies. Iespējams, šis koka rīks tika rūpīgi glabāts, ņemot vērā to, ka koks bija visai reta parādība Senajā Ēģiptē,” teica pētnieks Nīls Kērtiss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu