"Bigbank": Situācija ekonomikā šogad būs cieši saistīta ar panākumiem pandēmijas apkarošanā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Situācija ekonomikā šogad būs cieši saistīta ar panākumiem pandēmijas apkarošanā, norādīja "Bigbank" Latvijas filiāles vadītājs Ģirts Kurmis. 

Viņš atzīmēja, ka, neskatoties uz pandēmiju, Latvijā banku nozarei 2020.gads kopumā bija labs. 

"Ārkārtas situācija parādīja, ka Latvija šai krīzei bija gatavāka nekā lielākā daļa pasaules valstu un arī bankas demonstrēja nobriedušu aizdevēju rīcību, pēc savas iniciatīvas nākot pretī grūtībās nonākušajiem klientiem. Tā bija būtiska atšķirība no iepriekšējās lielās krīzes, kad katrs domāja tikai par sevi. Šoreiz krīze tiek pārvarēta kopīgi," sacīja Kurmis.

Viņš minēja, ka par aptuveni piektdaļu samazinājās to aizņēmēju skaits, kuriem bankas pandēmijas laikā varēja izsniegt kredītu, cilvēkiem zaudējot darbu un samazinoties ienākumiem, kā arī aizņēmēji kļuva piesardzīgāki, aizņēmās apdomīgāk, pat ja varēja to atļauties. "Šeit izpaudās klientu finansiālais briedums un iepriekšējā krīzē gūtā mācība. Kopumā var teikt, ka šajā krīzē gan aizņēmējs, gan bankas rīkojās daudz gudrāk, apdomīgāk, vairāk izvērtējot nepieciešamību aizņemties un attiecīgi arī aizdot," pauda Kurmis.

"Bigbank" Latvijas filiāles vadītājs atzīmēja, ka 2021.gadā visa tautsaimniecība kā Latvijā, tā citur pasaulē būs cieši saistīta ar panākumiem pandēmijas apkarošanā. 

"Ja izdosies vīrusu būtiski ierobežot un savaldīt, noteikti var gaidīt ekonomikas strauju izaugsmi, kas robežotos ar 4-5% iekšzemes kopprodukta pieaugumu vairākus ceturkšņus pēc kārtas. Savukārt īpaši labvēlīgos apstākļos, ja izdosies vīrusu pilnībā apkarot, izaugsme varētu būt pat vēl lielāka. Tajā brīdī mēs pat runāsim par īstermiņa vai vidēja termiņa ekonomikas pārkaršanu. Šis gan nav nākamā gada scenārijs, bet pie ļoti labvēlīgiem apstākļiem varētu būt vidēja termiņa scenārijs," sacīja Kurmis.

"Bigbank" ir Igaunijas kapitāla banka, kas darbojas kopš 1992.gada. Tā specializējas patēriņa kredītu izsniegšanā privātpersonām Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Somijā, Spānijā un Zviedrijā, kā arī piedāvā pārrobežas pakalpojumus Vācijā, Austrijā un Nīderlandē. Latvijā darbojas "Bigbank" filiāle.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu