Reizniece-Ozola noliek deputātes mandātu, lai pievērstos karjerai Starptautiskajā Šaha federācijā (42)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola
Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) noliek deputātes mandātu, lai pievērstos karjerai Starptautiskajā Šaha federācijā, liecina politiķes paziņojums viņas "Facebook" kontā. 

"Jaunais gads manā dzīvē nesis lielas pārmaiņas – esmu piekritusi piedāvājumam ieņemt starptautiskās šaha federācijas FIDE rīkotājdirektores un valdes priekšsēdētāja vietnieces amatu," raksta Reizniece-Ozola. FIDE sporta veida attīstībai apvieno 190 valstis, to federācijas un desmitiem miljonu sportistu. Tā ir lielākā un ietekmīgākā šaha organizācija pasaulē.

"Šis piedāvājums ir ļoti augsts novērtējums ne tikai man personiski, bet arī Latvijai un mūsu valsts šaha tradīcijām. FIDE rīkotājdirektores amats ir viens no augstākajiem, kāds Latvijai bijis kādā no starptautiskām sporta organizācijām. Tā ir lieliska iespēja nest Latvijas sporta vārdu pasaulē," uzsver politiķe.

Viņa arī pavēstīja, ka pieņēmusi lēmumu nolikt deputātes mandātu, lai darbam FIDE varētu veltīt visu laiku un enerģiju. "Esmu pieradusi veltīt maksimālu uzmanību tam, ko esmu uzņēmusies, lai tas būtu ar jēgu un dotu gandarījumu." skaidro Reizniece-Ozola.

Pametot Saeimu, Reizniece-Ozola turpinās būt Latvijas Zemnieku savienības biedre un atbalstīt pārmaiņas partijā.

"FIDE darbā pienākumu būs daudz, bet prieks, ka tas neprasa aizbraukt no Latvijas. Tāpēc zinu, ka saikne ar domubiedriem un draugiem saglabāsies cieša," piebilst politiķe. 

Viņa arī pauda pārliecību, ka izdosies ieguldīt savu artavu FIDE turpmākajā izaugsmē. Pasaule nākotnē starptautisko šaha federāciju uztvers ne tikai kā profesionālu sportistu atbalsta institūciju un augsta līmeņa sacensību organizatori, bet arī kā sociāli atbildīgu organizāciju, kas karalisko sporta spēli aktīvi izmanto bērnu izglītošanā, mazāk aizsargāto sabiedrības daļu integrēšanā un sieviešu tiesību nostiprināšanā.

Reiznieces-Ozolas pēdējie 10 profesionālie gadi saistīti ar politiku. Viņa pateicas vēlētājiem par uzticību un pastāvīgu atbalstu, kas ļāvis kopā paveikt Latvijai nozīmīgas lietas, kā arī visiem līdzšinējiem politiskajiem partneriem. Politiķe paudusi gandarījumu, ka pieaugoša populisma un politiskas agresivitātes apstākļos ir saglabātas konstruktīvas un cieņpilnas attiecības. Viņa arī novērtējusi rūdījumu, ko devuši politiskie oponenti.

Tāpat Reiznieci-Ozolu sveica FIDE prezidents Arkādijs Dvorkovičs, ar kuru 2016.gadā zivju pārstrādes rūpnīcā SIA "Karavela" tikās tā brīža satiksmes ministrs Augulis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kā arī pati Reizniece-Ozola. Šī tikšanās tolaik nonāca Drošības policijas redzes lokā.

"Dana ir sieviete, kura spējusi sasniegt daudz. Viņas intereses karjeras laikā sasniegušas dažādas nozares. 2017.gada Reiznieci-Ozolu atzina par Eiropas finanšu gada ministri, bet ne daudzi zināja, ka viņa tolaik arī vadīja projektu, kā rezultātā kosmosā devās pirmais Latvijas satelīts," teikts Dvorkoviča paziņojumā. "Šīs lietas izceļ viņas kvalitātes un projektu vadītājas prasmes."

"Tomēr visvairāk par visu vēlos izcelt, ka neraugoties uz viņas spožu karjeru, Dana līdz šim vienmēr spējusi atrast laiku šaham, ko viņa patiesi mīl," piebilda FIDE prezidents.

Dvorkovičs 2016.gadā bija Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva vietnieks. Reizniece-Ozola tolaik skaidroja, ka tikšanās laikā, kas aizvadīta bez Ārlietu ministrijas (ĀM) iesaistes, runāts par sankciju atcelšanu zivju pārstrādātājiem, kā arī par Inčukalna gāzes krātuvi.

Kā liecina LETA arhīvs, Reizniece-Ozola 2010.gada oktobrī ievēlēta 10.Saeimā no Zaļo un zemnieku savienības saraksta. Viņa bijusi ekonomikas ministres amatā Laimdotas Straujumas (V) valdībā, apstiprināta finanšu ministres amatā Māra Kučinska (LZS) valdībā.

Reizniece-Ozola 15 gadu vecumā pirmo reizi kļuva par Latvijas čempioni šahā starp pieaugušām sievietēm, pēc tam trīs reizes pēc kārtas atkārtojusi šo panākumu, būdama čempione laika posmā no 1998. līdz 2001.gadam. 1998.gadā U-18 vecuma grupā izcīnījusi Eiropas čempiones titulu (gadu vēlāk šo panākumu atkārto) un otro vietu pasaules čempionātā. 2001.gadā kļuvusi par lielmeistari, 2002.gadā uzvarējusi Paula Keresa memoriālā Tallinā. Pārstāvējusi Latvijas izlasi piecās Pasaules šaha olimpiādēs.

2018.gada oktobrī ievēlēta par Eiropas Šaha savienības viceprezidenti.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu