Medijs: Lukašenko režīms plānoja politiskās slepkavības Vācijā (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko pēdējo gadu laikā autorizējis politiskās slepkavības Vācijā, liecina digitālā laikraksta "EUObserver" rīcībā nonācis audioieraksts.

Vācijā plānotie uzbrukumi netika īstenoti, taču iecere izmantot sprāgstvielas un indi norāda uz briesmām, ko Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm rada Lukašenko autoritārais režīms, raksta medijs.

Tā rīcībā nonācis audioieraksts, kurā dzirdams bijušā Baltkrievijas Valsts drošības komitejas (VDK) priekšsēdētājs Vadims Zaicevs. Viņa birojā Minskā bija ienesta ierīce, ar kuru saruna slepus tika ierakstīta. 

Ieraksta publiskošana ir "Lukašenko visprivātāko varas orgānu publiska kolonoskopija", norāda "EUObserver".

Viens no VDK mērķiem bija baltkrievu žurnālists Pāvels Šeremets, kurš 2016.gadā tika nogalināts Ukrainā.

"Prezidents [Lukašenko] gaida šīs operācijas," 2012.gada 11.aprīlī savā kabinetā Minskas Neatkarības avēnijā īsi pirms plkst.9.00 Zaicevs sacīja VDK specvienības "Alfa" septītajam departamentam. Zaicevs to bija izveidojis, lai izrēķinātos ar režīma politiskajiem ienaidniekiem.

Zaicevs ierakstā runā par trīs Vācijā dzīvojošu Lukašenko režīma ienaidnieku noslepkavošanu. Tie bija kādreizējais Baltkrievijas cietuma direktors Oļegs Alkajevs, bijušais pulkvedis Vladimirs Borodačs un bijusī pretkorupcijas amatpersona Vjačeslavs Dudkins.

Lukašenko esot slepenajām operācijām paredzētā kontā atlicis "vairāk nekā 1,5 miljonus ASV dolāru" jeb 1,2 miljonus eiro, apgalvoja Zaicevs.

"Svarīgi, lai neviens pat neiedomājas par VDK," viņš norāda. "Skaidrs, ka mēs varētu kādu noslīcināt vai nošaut. Tas ir skaidrs. Bet kā ierosināt it kā nejaušu sprādzienu, kā pielaist uguni un neatstāt pēdas, nogalināt un tamlīdzīgi - tas nav tik skaidrs."

Tika apspriesta arī Šeremeta iespējamā slepkavība, taču tai būtu jābūt kā publiskam brīdinājumam, uzsvēra Zaicevs. "EUObserver" nopludināts VDK ziņojums liecina, ka Lukašenko režīms Maskavā novēroja Šeremeta gaitas.

Šeremets 2016.gada 20.jūlijā tika nogalināts automobiļa eksplozijā Kijevā. Ukraina joprojām nav noskaidrojusi vainīgo.

Nopludināto audioierakstu un ziņojumu par Šeremeta novērošanu medijam "EUObserver" nosūtīja baltkrievu opozīcijas aktīvists Igors Makars.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu