Obama: Notikumi Kapitolijā ir liels negods un kauns mūsu nācijai (3)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Baraks Obama
ASV prezidents Baraks Obama Foto: Reuters/ScanPix

Šodienas vardarbību Kapitolijā, kuru izraisījis prezidents, kas turpinājis nepamatoti melot par likumīgu vēlēšanu rezultātiem, vēsture pamatoti atcerēsies kā lielu negodu un kaunu mūsu nācijai, trešdien paudis bijušais ASV prezidents Baraks Obama, piebilstot, ka "mēs melotu sev, ja izturētos pret to kā pret pilnīgu pārsteigumu".

"Jau divus mēnešus politiskā partija un tās pavadošā mediju ekosistēma pārāk bieži ir atteikusies saviem sekotājiem teikt patiesību - ka šīs nebija īpaši tuvas vēlēšanas un ka ievēlētais prezidents Baidens tiks inaugurēts 20.janvārī. Viņu fantāziju naratīvs ir aizrotējis arvien tālāk un tālāk no realitātes, un tas balstās gadiem sētā aizvainojumā. Tagad mēs redzam sekas vardarbīgā troksnī," teikts Obamas paziņojumā.

Bijušais ASV prezidents norādīja - tagad republikāņu līderi ir nonākuši skaidras izvēles priekšā - turpināt šo ceļu un piemest pagales trakojošai ugunij, vai izvēlēties realitāti un spert pirmos soļus liesmu apdzēšanai. 

Obama pauda aizkustinājumu, ka daudzi prezidenta partijas locekļi šodien skaļi atteikušies pakļauties iebiedēšanai un godam pildījuši savus pienākumus. "Mums nepieciešami vairāk šādu līderu - tagad un turpmākajās dienās, nedēļās un mēnešos, kad prezidents Baidens strādās, lai atjaunotu mūsu politikas kopīgos mērķus. Mūsu, visu amerikāņu, pienākums ir atbalstīt viņu šajā mērķi neatkarīgi no partijas."

"Reuters" vēsta, ka vairāki republikāņi ir nosodījuši uzbrukumu Kapitolijam un prezidenta retoriku. Piemēram, Ziemeļkarolīnas senators Ričards Burrs norādījis, ka Tramps ir vainojams pie notikumiem Kapitolijā, popularizējot nepamatotās sazvērestības teorijas, kas novedušas šajā punktā.

Arī  Vaiomingas kongresmene Liza Čeinija sacīja, ka "nav šaubu, ka prezidents izveidoja pūli, prezidents kūdīja pūli, prezidents vērsās pie pūļa. Viņš iededzināja liesmu".

Viņas līdzgaitniece no Vašingtonas štata, Keitija Makmorisa Rodžersa sacīja, ka tagad ir nolēmusi balsot par Džo Baidena uzvaras atzīšanu, nosaucot šodienas incidentus par "nelikumīgiem un nepieņemamiem".

Savukārt Republikāņu partijas komunikācijas direktors Maikls Ahrens tviterī uzbrukumu nodēvējis par "iekšējo terorismu": "Mūsu karavīri ir gājuši bojā, nesot Amerikas karogu cīņā par mūsu brīvību. Redzēt, ka šis karogs, kas tiek izmantots nepamatotu sazvērestības teoriju vārdā, ir apkaunojums tautai, un katram kārtīgam amerikānim par to vajadzētu izjust riebumu."

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu