Merkele nosoda nekārtības ASV Kapitolijā; daļēji vaino Trampu (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SCANPIX

Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien paziņoja, ka viņu saniknojis un apbēdinājis ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju uzbrukums Kapitolijam, un sacīja, ka Tramps ir daļēji vainīgs šajās nekārtībās.

"Man ļoti žēl, ka prezidents Tramps nav atzinis savu sakāvi," teica Merkele savas partijas - Kristīgo demokrātu savienības - sanāksmē Berlīnē.

"Šaubas par vēlēšanu iznākumu tika uzkurinātas un tika radīta atmosfēra, kas padarīja iespējamus aizvadītās nakts notikumus," norādīja kanclere, piebilstot, ka viņa bijusi šokā par notikušo un līdzīgi noteikti jūtas miljoniem cilvēku, kas apbrīno Amerikas demokrātijas tradīcijas.

Merkele atzinīgi novērtēja jaunievēlētā prezidenta Džo Baidena paziņojumu un abu lielāko ASV partiju reakciju, kas rada drošības izjūtu, ka "šī demokrātija izrādīsies daudz spēcīgāka nekā uzbrucēji un nekārtību cēlēji".

Kanclere pauda nožēlu par zaudētajām dzīvībām šo nekārtību laikā, bet sacīja, ka likumdevēju atgriešanās pie darba naktī ir cerības zīme.

"Tagad ar Džo Baidena un [jaunievēlētās viceprezidentes] Kamalas Harisas uzvaras apstiprināšanu ir skaidrs, ka Savienotās Valstis nepilnu divu nedēļu laikā atvērs jaunu nodaļu savā demokrātijā," sacīja Merkele.

"Tas nozīmē, ka demokrātijas spēki ir guvuši uzvaru," norādīja Merkele, piebilstot, ka viņa to no ASV ir arī gaidījusi.

Taču kanclere brīdināja, ka satraucošie attēli no nekārtībām Kapitolijā citur pasaulē netiks uztverti kā pierādījums labam demokrātiskam procesam.

"Tādēļ jo svarīgāk, ka demokrāti guva uzvaru," sacīja Merkele.

Jau ziņots, ka ASV Kongress ceturtdien oficiāli apstiprināja demokrātu kandidāta Baidena uzvaru 3.novembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās.

Līdz ar to bijušais viceprezidents Baidens 20.janvārī prezidenta amatā varēs nomainīt republikāni Trampu.

Kongresa sēde ieilga līdz vēlai nakts stundai, jo Trampa atbalstītāji trešdien iebruka Kongresa ēkā, tāpēc sēde bija jāpārtrauc.

Tramps apgalvo, ka vēlēšanas bijušas negodīgas un īstais uzvarētājs esot viņš, lai gan pierādījumu tam nav. Taču viņš pēc tam, kad Kongress bija apstiprinājis vēlēšanu rezultātus, Tramps solīja, ka varas nodošana Baidenam būs mierīga.

FOTO: Nakts pēc iebrukuma ASV Kapitolijā

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu