Kariņš: Situācija ar Covid-19 izplatību sociālās aprūpes centros ir nepieļaujama

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Situācija ar Covid-19 izplatību sociālās aprūpes centros patlaban ir nepieļaujama, otrdien preses konferencē paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš stāstīja, ka otrdien valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē tika uzklausīts labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) redzējums par to, kas Covid-19 pandēmijas apstākļos būtu darāms sociālās aprūpes centos, jo, pēc Kariņa teiktā, situācija tajos patlaban ir nepieļaujama.

Premjers atzinīgi novērtēja ministres piedāvājumu kāpināt testēšanas kapacitāti sociālās aprūpes centros un solīja piešķirt nepieciešamos līdzekļus šī mērķa nodrošināšanai.

"Ir jāizmanto visi testēšanas veidi, lai nepieļautu Covid-19 izplatību sociālās aprūpes centros," uzsvēra Ministru prezidents.

Kā vēstīts, lai mazinātu saslimšanu sociālās aprūpes centros, darbiniekus testēs ar Covid-19 antivielu eksprestestiem, šodien preses konferencē informēja labklājības ministre.

Viņa stāstīja, ka jau pagājušās nedēļas nogalē valsts sociālās aprūpes centra "Rīga" filiālē "Ezerkrasti" ir īstenots pilotprojekts, pārbaudot darbiniekus, kuri strādā divās darba vietās, ar Covid-19 antivielu eksprestestiem. "Izmantojot eksprestestu 15 minūšu laikā ir zināms rezultāts par to, vai darbiniekam tests ir pozitīvs un viņš nedrīkst strādāt, vai negatīvs," skaidroja Petraviča.

Viņa skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, jo reizi nedēļā vai divas reizes mēnesī veiktie laboratorijas testi nespēj infekciju atklāt operatīvi, kā rezultātā saslimst liels skaits darbinieku un klientu.

Labklājības ministrija (LM) līdz ceturtdienai aprēķinās šim mērķim nepieciešamo finansējumu un valdībā iesniegs informatīvo ziņojumu.

Patlaban Covid-19 klientiem konstatēts deviņās no 25 valsts sociālo aprūpes centru filiālēm, tomēr sasirgušo skaits, salīdzinot ar pagājušo nedēļu, ir samazinājies, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē informēja LM Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš.

Pašlaik LM pārvaldītajos sociālās aprūpes centros Latvijā vietas paredzētas 3833 klientiem, un pirmdien bija zināms par 178 sasirgušajiem klientiem deviņās no 25 filiālēm. Salīdzinot ar pagājušo nedēļu, sasirgušo skaits ir ievērojami samazinājies. LM apkopotā informācija no novembra liecina, ka aizvadītajā nedēļā Covid-19 skarto filiāļu un arī sasirgušo skaits bijis lielākais, un infekcija bija konstatēta 474 klientiem 16 filiālēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu