Pavērsiens 2000.gadā pazudušā biznesmeņa lietā: policija pabeigusi izmeklēšanu (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Valsts policijas likumsargi, veicot apjomīgu un sarežģītu izmeklēšanu kriminālprocesā par uzņēmēja slepkavību, kas pirms vairāk nekā 20 gadiem izdarīta Aizputes novadā, ir ieguvuši pietiekamu pierādījumu kopumu, lai pabeigtu izmeklēšanu.

 Par spīti tam, ka noziegums izdarīts sen un tas radījis dažādus apgrūtinājumus izmeklēšanā, policisti kriminālprocesu ir nodevuši kriminālvajāšanas sākšanai. Jau ziņots, ka pirms trīs gadiem Aizputes novadā tika atrasta zemē ierakta automašīna, kurā atrasti 2000. gadā noslepkavota uzņēmēja kauli, portālam TVNET pavēstīja Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska.

2017. gada 20. aprīlī Aizputes novadā, veicot rakšanas darbus, zemē tika atrasta pilnībā ierakta automašīna “Audi”, kurā atradās cilvēka kauli. Saistībā ar notikušo Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirknī tika sākts kriminālprocess, kura izmeklēšanu turpināja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1. nodaļa.

Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka vīrieša kauli pieder atrastās automašīnas “Audi” īpašniekam, kurš kopš 2000. gada 21. septembra atradās bezvēsts prombūtnē.

2000. gadā pirms savas pazušanas vīrietis kopā ar biznesa partneri bija nodarbojies ar uzņēmējdarbību – mežu izstrādes biznesu. Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka šis 1964. gadā dzimušais biznesa partneris ir saistīts ar slepkavību. Noskaidrots, ka abu starpā bijis konflikts saistībā ar biznesu un noziegums izdarīts mantkārīgā nolūkā. Vīrietis tika nošauts savā automašīnā, pēc kā automašīna aprakta. Neilgi pēc nozieguma izdarīšanas aizdomās turētais vīrietis pameta Latviju, lai dotos dzīvot un strādāt ārzemēs.

Veicot izmeklēšanu, lietā izdevās iegūt pietiekamu pierādījumu kopumu, lai atzītu 1964. gadā dzimušo personu par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 117. panta 9. punkta – par slepkavību, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā. Par šādu noziegumu likumā paredzēts mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savu vainu izdarītajā noziegumā vīrietis ir atzinis. Jāpiemin, ka viņš arī agrāk ir bijis tiesāts, taču sodāmība jau ir dzēsta.

2021. gada 8. janvārī pēc trīs gadu veiktās apjomīgās un sarežģītās izmeklēšanas kriminālprocess tika nosūtīts prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Atskatoties uz paveikto, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieks Romāns Jašins uzsver, ka šādu slepkavību izmeklēšanā nav noilguma un policija turpina izmeklēt arī senas slepkavības, līdz tiek sasniegts izmeklēšanas mērķis. “Lai gan policija nedrīkst publiski paziņot par katru izmeklēšanas soli un par to dažkārt tiek saņemti pārmetumi no sabiedrības, izmeklēšana neapstājas! Pēc slepkavības bija pagājuši 20 gadu, kas nozīmē pierādījumu zudumu un grūtības atrast lieciniekus, tomēr mums tik un tā izdevās iegūt pietiekamu pierādījumu kopumu un atklāt šo noziegumu,” atzīst R. Jašins.

Kas bija Aigars Zikmanis?

Medijos izskanējušās vēstis par Zikmani nav glaimojošas.

Pēc Zikmaņa līķa atrašanas kāda vietējā iedzīvotāja vietējiem medijiem pastāstījusi, ka viņai piederējis mazs veikals. Viņš ar savu automašīnu, to pašu, kurā pēc 17 gadiem atrasts, viņu "pavadījis" līdz Aizputei rītos, kad devusies pēc maizes.

Tāpat Zikmanis esot veikala saimniecei sekojis vairākus vakarus, un esot bijis skaidrs, ka nelaiķis vēlējies nodarboties ar reketu. Veikala saimnieci esot paglābis viņas vīrs, pasakot Mārim Avižum, kurš bijis vīra bērnības draugs, kā arī Zikmaņa biznesa partneris, lai neaiztiek veikala saimnieci.

Nodarbojies ar mežu uzpirkšanu

Vietējie mediji par Zikmani arī vēstījuši, ka viņš ar Avižu bijuši biznesa partneri - pirkuši mežus, veikuši to izzāģēšanu.

Vienlaikus esot dzirdēts, ka arī apkrāpuši cilvēkus – un daudziem palikuši parādā naudu. Tāpat izskanējušas versijas, ka paralēli mežiem un to zāģēšanai abi nodarbojušies arī ar pretlikumīgām lietām.

Pēc Zikmaņa pazušanas netiek manīts arī viņa biznesa partneris – Avižus

Pēc tam, kad pazuda A. Zikmanis, Aizputē vairs neesot redzēts arī viņa biznesa partneris. Avižus pazudis drīz pēc tam, kad nodegusi viņa māja, kuras krāsmatās atrasta apraktā automašīna. Vienlaikus Avižus gadu gaitā esot redzēts Madonā un citviet. Izskanējusi informācija, ka Avižus strādā Norvēģijā.

Pusgadu pēc A. Zikmaņa pazušanas izdevumā "Latvijas Vēstnesis” publicēts paziņojums, ka Balvu Kriminālpolicija lūdz Māri Avižu (pierakstīts Aizputē, “Rijniekos") un vēl kādu vīrieti ierasties pēc atrastās mašīnas "Subaru Legasy”. “Kurzemes Vārdam” tapis zināms, ka Avižus ilgus gadus bijis Rīgā reģistrētas nekustamo īpašumu firmas SIA "Real” valdes loceklis.

2015. gadā firmas darbība ir izbeigta, bet neoficiāla informācija liecinot, ka viņa dzīvesvieta deklarēta Mārupē.

Līķa nav, bet pasludina par mirušu

Lai arī Zikmanis pazuda 2000.gada septembrī, par miršu viņš ar tiesas lēmumu tika pasludināts 11 gadus vēlāk. Ieraksts Latvijas Vēstnesī, kas publicēts 2011.gada izskaņā, vēsta - ar Liepājas tiesas 2011.gada 14.septembra spriedumu pasludināt Aigaru Zikmani, dzim. 1968.gada 7.aprīlī Priekulē, par mirušu 2011.gada 8.aprīlī.

Zikmaņa līķis tika atrasts 2017.gada aprīlī, veicot būvdarbus kādā teritorijā.

Raidījums “Degpunktā” vēstīja, ka auto atradējs Kaspars secinājis - līķis slēpts diezgan lielā steigā: spēkrats nebija dziļi ierakts, kā arī automašīnai atstāta numura zīme.

Automašīnā no vīrieša bija palikuši vien kauli, satrūdējuši džinsi un ādas jaka, kā arī ādas apavi, kuri vēl pēc 17 gadiem izskatījās gana jauni.

Neoficiālā informācija liecināja, ka vīrietis nošauts. Par to liecinot galvaskausā atrastās šāviena pēdas, kā arī vēlāk atrastā lode.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu