Uz nāvi notiesātais Austrālijas balodis par mata tiesu izbēdzis no nāves

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Austrālijas slavenākajam balodim Džo, kuram pēc Klusā okeāna šķērsošanas Austrālijas varas iestādes piesprieda nāvessodu, iespējams, tomēr izdosies saglabāt savu dzīvību, jo izrādās, ka saitīte ap baloža kāju ir viltota.

Džo stāsts sākās pagājušajā nedēļā, kad pārgurušo putnu 26. decembrī savā mājas pagalmā atrada Austrālijas iedzīvotājs Kevins Čellī-Bērds. Zināms, ka putns savu iepriekšējo mājvietu ASV Oregonas štatā atstāja 29. oktobrī.

Eksperti domā, ka balodis, kuru Čellī-Bērds nosauca par Džo par godu jaunajam ASV prezidentam Džo Baidenam, lielāko daļu ceļa mēroja uz kāda kravas kuģa. Džo veikums izraisīja sajūsmas vētru sociālajos tīklos, tomēr nepaslīdēja garām arī bargajam Austrālijas Karantīnas un kontroles dienestam.

Spriežot pēc saites ap baloža kāju, tas pieder kādam cilvēkam Montgomerijā, Alabamā. Lai izvairītos no vietējo sugu apdraudējuma, Austrālijas varas iestādes nolēma balodi nogalināt. Zināms, ka Austrālija ir ļoti strikta attiecībā pret invazīvām sugām, jo tās var kļūt par pamatīgu draudu Austrālijas unikālajai savvaļas florai un faunai.

Kā vēstīts ziņu aģentūrā “AP”, tagad parādījušies pierādījumi, ka Džo nav Amerikas balodis, bet gan vietējais, kuram ap kāju ir viltota identifikācijas saite.

Foto: Reuters/ScanPix

“Putna saite ir viltota un nav izsekojama. Viņiem nav vajadzības balodi nogalināt,” komentēja Austrālijas baložu savienības pārstāvji.

Džo varētu būt saputrotas identitātes upuris. Viņa identifikācijas saite liecina, ka viņš decembrī ir aizbēdzis no lidošanas sacīkstēm Oregonā. Ja tā būtu patiesība, tad balodis būtu pasaules rekordists, veicot 13 tūkstošus kilometru garu ceļu. Baložu eksperti gan domāja, ka balodis lielāko daļu ceļa veicis uz konteineru kuģa klāja.

Tomēr identifikācijas saite ir viltota. Džo nav sacīkšu balodis. Par savu īpašumu to arī neatzīst sacīkšu baložu īpašnieks Oregonā Lūkass Krāmers. Zināms, ka Melburnas baložu audzētāji nereti iepērk amerikāņu identifikācijas saites, lai identificētu un izsekotu paši savus baložus.

Tātad izrādās, ka Džo ir parastais vietējais Džo, nevis ārzemju drauds Austrālijas savvaļas dzīvei. Austrālijas varas iestādes jau paziņojušas, ka nāvessodu atcels un ļaus balodim nosirmot Melburnā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu