Austrālijā grib nogalināt balodi, kurš jaunu māju meklējumos šķērsoja Kluso okeānu (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Austrālija nolēmusi piespriest nāvessodu kādam varonīgam un izmisušam balodim, kurš veica 13 tūkstošus kilometru tālu ceļu pāri visam Klusajam okeānam, lai Austrālijā rastu sev jaunas mājas. Diemžēl vai par laimi, bet varas iestādes nevēlas riskēt un pakļaut briesmām kontinenta unikālo faunu. 

Kā vēstīts izdevumā "Eironews", pārgurušo putnu 26. decembrī savā mājas pagalmā atrada Austrālijas iedzīvotājs Kevins Čellī-Bērds. Zināms, ka putns savu iepriekšējo mājvietu ASV Oregonas štatā atstāja 29. oktobrī. 

Eksperti domā, ka balodis, kuru Čellī-Bērds nosauca par Džo par godu jaunajam ASV prezidentam Džo Baidenam, lielāko daļu ceļa mēroja uz kāda kravas kuģa. Džo veikums izraisīja sajūsmas vētru sociālajos tīklos, tomēr nepaslīdēja garām arī bargajam Austrālijas Karantīnas un kontroles dienestam. 

Čellī medijiem stāstīja, ka varas iestādes viņam piezvanīja un pavēlēja notvert putnu. 

“Viņi teica – ja tas ir no Amerikas, tad pastāv bažas par putnu slimībām. Viņi gribēja zināt, vai es viņiem varētu izlīdzēt. Es teicu, ka, godīgi sakot, nevaru to noķert. Tiklīdz pieeju tam klāt, tas aizbēg,” stāstīja Čellī. 

Viņš arī pastāstīja, ka varas iestādes tagad domā nolīgt profesionālus putnu ķērājus. 

Zemkopības departaments, kas ir atbildīgs par tā saucamo biodrošību, paziņoja, ka balodim nav izsniegta atļauja uzturēties Austrālijā, jo tas apdraud Austrālijas pārtikas drošību un savvaļas putnu populācijas. 

“Tas rada tiešus draudus Austrālijas putniem un mājputnu industrijai,” rakstīts departamenta paziņojumā. 

2015. gadā Austrālijas valdība draudēja iemidzināt divus Jorkšīras terjerus pēc tam, kad tos valstī ieveda aktieris Džonijs Deps ar savu bijušo sievu. Aktierim tika dotas 50 stundas, lai atstātu valsti ar visiem suņiem. 

Baloži Čellī pagalmā nav nekāds retums, tiesa, lielākoties tur uzturas Austrālijas dūjas. 

“Man pagalmā ir strūklaka, un balodis tajā dienā tur apmazgājās un padzērās. Viņš bija pamatīgi novājējis, tāpēc es viņam iedevu cepumus. Nākamajā dienā viņš atkal ņēmās pa strūklaku, tāpēc es devos viņu apskatīt tuvāk. Viņam ap kāju bija zils apsējs, tātad tas noteikti kādam piederēja,” teica Čellī. 

Čellī arī pastāstīja, ka ir centies sazināties ar putna iespējamo saimnieku, tomēr bez rezultātiem. 

“Man šķiet, ka viņš domā, ka mana strūklaka tagad ir viņa mājas, jo es viņam iedevu cepumus un tur ir ūdens,” piebilda Čellī. 

Lai arī tas varētu šķist nežēlīgi, tomēr baloža liktenis, visticamāk, ir izlemts.  

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu