Svarīgākās nianses, kas jāzina par pensiju 2. līmeni (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pexels.com

Ikdienā cilvēki, it īpaši tie, kuri tikko ir sākuši darba gaitas, neaizdomājas par to, ka jau nepieciešams domāt arī par savu pensiju. Tieši tāpēc pastāv vairāki pensiju līmeņi, kuros ieguldīt, lai vecumdienās varētu dzīvot labāk.

Kopumā pastāv trīs pensiju līmeņi. Kā norāda “Swedbank”, pirmais līmenis, kas ir obligāts visiem strādājošajiem, ir nauda, ko cilvēkam kā pensionāram maksās no tā brīža strādājošo sociālajām iemaksām. Tikmēr pensiju otrais līmenis – tie ir 6% no algas pirms nodokļu nomaksas, ko šobrīd katru mēnesi automātiski ieskaita izvēlētajā pensiju plānā. Nauda, kas nonāk otrajā līmenī, tiek ieguldīta ilgtermiņa investīcijās.

Savukārt pensiju 3. līmenis – tā ir nauda, ko var brīvprātīgi sākt krāt jau šodien, lai, sasniedzot pensijas gadus, cilvēka ikmēneša ienākumi būtu līdzvērtīgi tam ienākumu līmenim, pie kura cilvēks ir pieradis šobrīd.

Runājot par pensiju 2. līmeņa naudu, tas nav kaut kas abstrakts. Tā ir jebkura strādājoša iedzīvotāja nauda, kur aiz katra eiro ir noteikts personas kods.

Šobrīd kopumā pensiju 2. līmenī ir uzkrāti aptuveni pieci miljardi eiro, kas tuvākā vai tālākā nākotnē veidos daļu no iedzīvotāju pensijām. Ignorējot to, kas pārvalda pensiju 2.līmeņa uzkrājumu vai kā šī nauda tiek ieguldīta, cilvēks jau šobrīd, visticamāk, zaudē savu naudu.

“Swedbank” pensiju atbalsta daļas produktu līnijas vadītāja Vita Ņikitina norāda, ka cilvēki, kas dzimuši pēc 1971. gada 1. jūlija, sākot  darba gaitas, pensiju 2. līmenim tiek pievienoti automātiski. Agrāk dzimušajiem cilvēkiem tas ir brīvprātīgs.

“Cilvēki var sākt saņemt naudu no sava pensiju 2. līmeņa, kad viņi sasniegs pensionēšanas vecumu (šogad tie ir 64 gadi), tāpēc daļai sabiedrības radās sajūta, ka tā īsti nav sava nauda.

Atšķirībā no pensiju 1. līmeņa otrajā līmenī savu uzkrājumu var kāpināt, tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību, kas šo naudu pārvalda un vai arī pensiju plāns ir vecumam atbilstošs,” skaidro Ņikitina.

Ja nav izvēlēts, kas pārvalda pensijas 2. līmeņa naudu, tas nenozīmē, ka cilvēks nekrāj. Šādā gadījumā pēc automātiska principa uzkrājums tiek nodots kādam no pensiju pārvaldītājiem. Un, kas svarīgi, nauda tiks ieguldīta konservatīvajā pensiju plānā. Tas nozīmē mazākas peļņas iespējas. Ja līdz pensijai ir palikuši vairāk nekā 10 gadi, tad šādā veidā tiek zaudēta nauda jeb iespējas likt naudai pelnīt.

Savam vecumam atbilstošs pensiju plāns

Ikvienam iedzīvotājam vajadzētu izvēlēties savam vecumam atbilstošu pensijas plānu. “Swedbank” piedāvājumā tie vairumā gadījumu būs dzīves cikla plāni. Īsumā - šie plāni mainās līdz ar pensiju 2. līmeņa dalībnieku vecumu un nodrošina – jo pensijas vecums tālāk, jo nauda tiek ieguldīta aktīvāk ar lielākām peļņas iespējām.

“Daudzi joprojām uzskata, ka uzkrājums pensiju 2. līmenī ir kaut kas virtuāls un pensijas vecums vēl ir tālu, tāpēc tiek domāts mazāk, kas ar šo uzkrājumu notiek,” norāda Ņikitina.

Savukārt, jo pensija tuvāk, jo drošāki kļūst ieguldījumi dzīves cikla plānos, lai nepieļautu esošā uzkrājuma samazināšanos finanšu tirgu krīžu dēļ. Cilvēkiem jāatceras, ka no izvēlētā ieguldījumu plāna darbības rezultātiem lielā mērā ir atkarīgs tas, kāds būs pensijas lielums vecumdienās.

Kā uzzināt, kur tu krāj savai pensijai?

Lai uzzinātu, kas pārvalda pensiju 2. līmeņa naudu un kāds pensiju plāns ir izvēlēts, jādodas uz portālu “latvija.lv”. Šajā vietnē iespējams arī mainīt pensijas pārvaldītāju un izvēlēties pensiju plānu, kas atbilst tavam vecumam.

Turklāt - ir iespējams savu pensiju 2. līmenī esošo naudu atstāt mantojumā. Tas nozīmē - ja pensionēšanās vecumu sasniegt neizdosies, uzkrātā nauda tiks nodota kādam no tuviniekiem. Respektīvi - ja cilvēkam nav apgādājamo, nauda netiks zaudēta, bet paliks ģimenē un būs papildu finansiāls atbalsts kādam no savējiem.

“Svarīgi celt cilvēku izpratni par pensijas uzkrājuma mantošanas iespējām, un, ja gadījumā notiek sliktākais, tad nauda paliks kādam konkrētam cilvēkam vai ģimenei,” norāda Ņikitina.

Pensiju 2. līmeņa uzkrājums ir tikpat svarīgs kā jebkurš cits uzkrājums, tāpēc pret to jāizturas atbildīgi.

“Pakāpeniski pieaug cilvēku apziņa par pensiju 2. līmeni un pensiju sistēmu kopumā. Aizvien vairāk cilvēku uzskata pensiju 2. līmeņa uzkrājumu par savu naudu un seko līdzi tās apjomam. Vienlaikus ir vērojams uzticēšanās līmeņa pieaugums pensiju sistēmas ilgtspējai. Taču daļa cilvēku joprojām neiedziļinās savas nākotnes pensijas pārvaldīšanas jautājumos,” norāda Ņikitina.

Kāpēc izvēlēties “Swedbank” kā savu pensiju 2. līmeņa pārvaldītāju?

“Swedbank” piedāvā trīs dzīves cikla plānus atbilstoši dažādām vecuma grupām, turklāt šo plānu nauda tiek ieguldīta ilgtspējīgi un arī inovatīvos vietējos Latvijas un Baltijas uzņēmumos. Nesenajā Covid-19 finanšu krīzē ilgtspējīgi ieguldījumi apliecināja savu efektivitāti un piedzīvoja mazāku vērtību kritumu nekā citi ieguldījumi.

Pensiju plānu ienesīgumu ietekmē gan pārvaldītāja prasme, gan arī citi faktori, kas, piemēram, ietekmē finanšu tirgu kopumā.

“Uzskata, ka ekonomikas cikls ir 8-10 gadi, kad veidojas jauna krīze, pēc kuras seko augšupeja. Pagājušā gada krīze jau tika gaidīta, bet neviens nevarēja paredzēt, ka krīze iestāsies vīrusa dēļ. Tā dēļ tika ietekmēti finanšu tirgus rezultāti, kas atspoguļojās arī pensiju plānu darbībā. Bija novērojami pensiju uzkrājumu samazinājumi, īpaši aktīvajos pensiju plānos, tāpēc tiem cilvēkiem, kam bija jāpensionējas šajā laikā, tika ļauts atlikt pensiju 2. līmeņa kapitāla izņemšanu līdz šā gada novembra beigām. Jo, kā zināms, finanšu tirgos pēc kritumiem seko kāpumi un šoreiz atkopšanās pensiju plānos ir notikusi visai ātri,” norāda Ņikitina.

“Tuvojoties pensijas vecumam, lai pasargātu savu uzkrājumu no iespējamiem zaudējumiem, svarīgi ir laicīgi pāriet uz mierīgāku, konservatīvāku pensiju plānu, jo aktīvajos pensiju plānos var nopelnīt vairāk, bet tie ir vairāk pakļauti svārstībām finanšu tirgos,” norāda Ņikitina.

“Swedbank” ir ilggadēja pieredze ieguldījumu veikšanā, ko apliecina fakts, ka jau šobrīd ir cilvēki, kur papildus valsts garantētajai pensijai saņem savu pensiju 2. līmeņa uzkrājumu. Banka piedāvā vienas no zemākajām komisijām tirgū par pensijas uzkrājumu pārvaldīšanu. Jo zemākas komisijas, jo vairāk naudas paliek uzkrājumā.

Uzkrājums pensijai ir ilgtermiņa ieguldījums, tāpēc svarīgi izvēlēties uzticamu un pieredzējušu pārvaldītāju.

Kad ir par vēlu mainīt pensiju pārvaldītāju vai plānu?

Kamēr cilvēks ir pensiju 2. līmeņa dalībnieks, mainīt pārvaldītāju var reizi gadā un pensiju plānu divreiz gadā. Pārlieku bieži to gan nav ieteicams darīt un ir jāļauj pārvaldīt savu uzkrājumu ilgāk vienam uzticamam pārvaldītājam.

“Ieteicams izvēlēties konservatīvo pensiju plānu tad, kad līdz pensijai palikuši pieci gadi vai mazāk, tas gan varētu būt galējais termiņš, kad varētu būt riskanti palikt vai atgriezties aktīvākā pensiju plānā. Izvēloties dzīves cikla plānu, var aizmirst par nepieciešamību mainīt pensiju plānu nākotnē, jo tāds plāns mainās līdz ar cilvēka vecumu,” norāda Ņikitina.

Raksts tapis sadarbībā ar “Swedbank”

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu