Kariņš par NA rosinātajiem Satversmes grozījumiem: Nevajag tiekties atgriezties tādā PSRS režīmā (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) neatbalsta izskatīšanai Saeimas komisijās nodotos Satversmes grozījumus, kurus rosinājusi nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA).

Saeima izskatīšanai parlamenta komisijās nodevusi NA iesniegtos grozījumus Satversmē, kas paredz labot Satversmes 110.pantu, konstitucionāli nostiprinot sievietes un vīrieša veidotas ģimenes jēdzienu.

Šodien pēc koalīcijas sanāksmes premjers akcentēja, ka šāds jautājums drīzāk šķeļ Latvijas sabiedrību, kas absolūti nav vajadzīgs.

"Valstij nevajag skatīties uz pagātni, nevajag tiekties atgriezties tādā PSRS režīmā. Mums ir jāiet uz priekšu," sacīja Kariņš.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns pauda, ka JKP pozīcija arī turpmāk būs tāda pati, kā balsojot par šiem grozījumiem. JKP lielākā daļa deputātu iepriekš atbalstīja šo grozījumu nodošanu komisijai.

Bodāns pauda, ka šajā jautājumā "mums nav tiesību" liegt likumdošanas procesu. Politiķis skaidroja, ka pašlaik netiek balsots par šiem grozījumiem, bet par šo grozījumu nepieciešamību un izskatīšanu tālāk.

Tieslietu ministrs arī pieņēmis rezolūciju par Tieslietu ministrijas (TM) darba grupas izveidi, kura strādās pie plašāku grozījumu izstrādāšanas un situācijas sīkākas analīzes "visos likumu griezumos". "Līdz ar to pašreizējās debates tikai palīdzēs nodibināt sabiedrisko mieru un Satversme tiks nostiprināta kā konstitucionāla vērtība, neļaujot tajā "iejaukties no ārpuses" ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumiem vai tamlīdzīgi," uzsvēra Bordāns.

Savukārt "Attīstībai/Par!" politiķis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs uzsvēra, ka pēc iespējas agrāk ir jāatrod juridiskais ietvars, lai pasargātu visas Latvijas ģimenes. Grozījumi Satversmē ir satraucoši, nav orientēti uz sabiedrības saliedētību un AP ir bažas par šo procesu, pauda politiķis.

Ministrs norādīja, ka Satversmes grozījumiem koalīcijas līgums paredz vienprātību valdību veidojošo partiju starpā, kas nav panākta.

"KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo pauda, ka frakcija par grozījumiem jau ir paudusi nostāju un ka pašlaik pie šī jautājuma jāstrādā ekspertiem atbildīgajā komisijā. "KPV LV" lielāka daļa deputātu atbalstīja šo grozījumus nodošanu izskatīšanai komisijās.

Arī NA politiķis Imants Parādnieks norādīja, ka pie šī jautājuma strādās komisija. Viņš piebilda, ka koalīcijā šajā jautājumā ir atšķirīgi viedokļi.

Kā ziņots, par grozījumu nodošanu Saeimas komisijām nobalsoja 47 deputāti, pret - 25 deputāti.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu