Pandēmija tuvākos piecus gadus apdraudēs ekonomikas atlabšanu, brīdina WEF (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Jau kopš 2006. gada Pasaules Ekonomikas foruma (WEF) eksperti ikgadējos ziņojumos ir brīdinājuši par riskiem, ar kādiem pasaule varētu saskarties globālas pandēmijas gadījumā. Šogad publiskotajā ziņojumā WEF brīdina, ka tuvākos trīs līdz piecus gadus pandēmija apdraudēs pasaules ekonomikas atlabšanas norisi.

WEF eksperti brīdina, ka pandēmijas dēļ var pastiprināties sociālā nevienlīdzība un tuvākos 5-10 gadus pasaule būs ģeopolitiski ievērojami nestabilāka. 19. janvārī publiskotajā “Global Risks Report” teikts, ka biznesa un dažādu sociālo grupu pārstāvjiem jārēķinās ar spekulatīvajiem burbuļiem, cenu izmaiņām, parādu krīzi, kā arī satricinājumiem IT infrastruktūrā.

Neraugoties uz Covid-19 vakcinācijas sākumu, pandēmija vēl ilgi ietekmēs sabiedrisko dzīvi un ekonomiku. Piemēram, šobrīd būtiski mainās kompāniju attiecības ar klientiem, mainās piegāžu ķēdes un biznesa modeļi. Tajā pašā laikā paātrināta digitalizācija var novest pie lielāka skaita kiberuzbrukumu, bet regulārs darbs no mājām var palielināt dažādas veselības problēmas.

2020. gadā “pasaule sāka apzināties, cik katastrofālas sekas var būt tādu ilgtermiņa risku kā pandēmijas ignorēšana,” norāda WEF eksperti. Viņi atgādina, ka jau kopš 2006. gada ik gadu ir brīdinājuši par riskiem, ar ko jārēķinās iespējamās pandēmijas dēļ.

Tajā pašā laikā problēmas, kas rada vislielāko bīstamību globālā mērogā, ir arī klimata pārmaiņas un citi izaicinājumi, kurus rada apkārtējā vide.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu