Kariņš: Līdz nedēļas beigām jāizstrādā skaidrs Covid-19 ierobežošanas plāns sociālās aprūpes centros (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Atbildīgajām ministrijām līdz darba nedēļas beigām jābūt skaidram rīcības plānam Covid-19 būtiskai ierobežošanai sociālās aprūpes centros, norāda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjera birojā aģentūru LETA informēja, ka Kariņš otrdien izdevis rezolūciju, ar kuru uzdevis Labklājības, Veselības un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijām līdz darba nedēļas beigām iesniegt koordinētas rīcības plānu tūlītējiem pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai visās ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās.

"Sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestāžu klienti ir viena no sabiedrības visneaizsargātākajām grupām, kuru veselība un dzīvība ir iestāžu darbinieku, kā arī atbildīgo iestāžu rokās. Esmu uzdevis atbildīgajām ministrijām steidzami sagatavot un iesniegt izskatīšanai valdībā rīcības plānu daudz stingrākai Covid-19 izplatības kontrolei minētajās iestādēs," pauda premjers.

Viņš sagaida skaidrus priekšlikumus un koordinētu rīcību, piebilstot, ka Labklājības ministrijai jāuzņemas iniciatīva, koordinējot un rūpīgi plānojot epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanu visās ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās.

Iecerēts, ka sagatavotais plāns pēc tā iesniegšanas tiks izskatīts tuvākajā Ministru kabineta sēdē.

Kā ziņots, šomēnes Covid-19 gadījumi konstatēti kopuma 80 sociālās aprūpes iestādēs Latvijā, pirmdien Latvijas Pašvaldību savienības videokonferencē informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Direktora vietniece attīstības un epidemioloģiskās drošības jautājumos Ilona Liskova.

Liskova atklāja, ka inficēšanās gadījumi, kas saistīti ar sociālās aprūpes iestādēm, veido 10-11% no inficētajiem ik dienu.

Savukārt tiesībsargs Juris Jansons ir paziņojis, ka Labklājības ministrijas (LM) un pašvaldību neizdarības dēļ tiek apdraudētas sociālās aprūpes centros dzīvojošo cilvēku dzīvības. Tiesībsargs uzskata, ka LM un pašvaldību neefektīvās sadarbības dēļ tiek pārkāptas personu tiesības uz veselību un dzīvību.

"Nav noslēpums, ka, sākoties otrajam Covid-19 vilnim, sociālās aprūpes centros dzīvības zaudējuši vairāki desmiti cilvēku, kas liecina par to, ka valstī nav efektīvi izstrādāta sociālās aizsardzības politika, kā arī netiek organizēta un koordinēta tās īstenošana," bija teikts Tiesībsarga biroja paziņojumā.

Tiesībsargs norādīja, ka LM uzdevums ir kontrolēt sociālo pakalpojumu kvalitāti, taču arī pašvaldības ir atbildīgas par personu tiesību nodrošināšanu savās dibinātajās ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās. Pašvaldībām ir pienākums nekavējoties reaģēt un meklēt atbilstošus risinājumus gadījumos, kad saviem spēkiem vairs situāciju nespēj pārvaldīt. Savukārt valsts pienākums šādos gadījumos ir bez kavēšanās iesaistīties un rast atbilstošāko risinājumu cilvēku tiesību nodrošināšanai

 
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu