Pasaules līderi apsveic ASV prezidentu Baidenu (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS

Pasaules līderi ir apsveikuši Džo Baidenu, kurš trešdien stājās ASV prezidenta amatā, un pauduši gatavību sadarboties ar viņu pēc Donalda Trampa vētrainās prezidentūras.

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels tviterī nosūtīja apsveikumus Baidenam un ASV viceprezidentei Kamalai Harisai, piebilstot, ka "ir laiks atgriezt atpakaļ pārliecību un veselo saprātu un atjaunināt mūsu ES-ASV attiecības".

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena sacīja, ka "Eiropa ir gatava jaunam startam".

Irānas prezidents Hasans Ruhani atzinīgi novērtēja "tirāna" Trampa aiziešanu. "Mēs gaidām, ka [Baidena administrācija] atgriezīsies pie likuma un saistībām un mēģinās nākamajos četros gados nodzēst pēdējo četru gadu traipus, ja vien to spēs," sacīja Ruhani.

Trampa prezidentūras laikā ASV izstājās no Irānas kodolvienošanās. Baidens vēlas, lai ASV tajā atgrieztos, ja vien Irāna stingri ievēros šo vienošanos.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu aicināja jauno ASV prezidentu stiprināt ilgi pastāvošo abu valstu aliansi. "Es gaidu sadarbošanos ar jums, lai tālāk stiprinātu ASV-Izraēlas aliansi, turpinātu paplašināt mieru starp Izraēlu un arābu pasauli, un vērstos pret kopīgiem izaicinājumiem, no kuriem galvenais ir Irānas radītie draudi," videoierakstā sacīja Netanjahu.

"Saite starp Ziemeļameriku un Eiropu ir mūsu drošības pamats, un stipra NATO ir laba gan Ziemeļamerikai, gan Eiropai," sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"NATO alianses dalībniecēm vajag būt kopā, lai risinātu sekas drošībai, kuras rada Ķīnas nostiprināšanās, terorisma draudi, tostarp Afganistānā un Irākā, un uzstājīgāka Krievija."

Romas pāvests Francisks aicināja Baidenu sekmēt "izlīgumu un mieru" pasaulē.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs sacīja, ka Krievijas tieksies pēc "labām attiecībām ar ASV", un Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka gaida "konstruktīvāku" pieeju gaidāmajās bruņojuma kontroles sarunās.

Vācijas kanclere Angela Merkele sacīja, ka gaida "jaunu nodaļu Vācijas-Amerikas draudzībā un sadarbībā". "Vissirsnīgākie sveicieni jūsu inaugurācijā, ASV prezident Džo Baiden un viceprezidente Kamala Harisa - patiesās amerikāņu demokrātijas svinībās," Merkeles teikto tvītā citēja viņas preses sekretārs Štefens Zeiberts.

Francijas prezidents Emanuels Makrons tviterī nosūtīja "vislabākos vēlējumus šajā amerikāņu tautai visnozīmīgākajā dienā", kā arī apsveica ar ASV atkalpievienošanos Parīzes klimata nolīgumam.

Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons, kurš bija kritizēts par tuvām attiecībām ar Trampu, paziņoja, ka gaida "ciešu sadarbošanos" ar Baidenu. "Mūsu cīņā pret Covid-19 un klimata pārmaiņu laikā, aizsardzībā, drošībā, demokrātijas veicināšanā un aizsargāšanā mūsu mērķi ir tie paši un mūsu valstis strādās roku rokā, lai tos sasniegtu," sacīja Džonsons. 

"Abas mūsu valstis ir vairāk nekā kaimiņi - mēs esam tuvi draugi, partneri, un sabiedrotie," paziņoja Kanādas premjers Džastins Trudo, solot sadarbību cīņā pret Covid-19, klimata pārmaiņu jomā un ilgtspējīgai ekonomikas atveseļošanai.

Palestīnas pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass paziņoja, ka "nepacietīgi" gaida sadarbību ar Baidenu "mieram un stabilitātei reģionā un pasaulē".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu