Krievijas uzņēmums, kas atdzīvināja "Parler": Drošības kompānija ar nedrošiem klientiem

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas uzņēmums “DDOS-Guard” nodarbojas ar kompāniju informācijas drošības nodrošināšanu neatkarīgi no viņu politiskajiem uzskatiem. Tiesa gan, uzņēmums rūpīgāk pārbaudīs savā pakļautībā esošo platformu saturu, lai izvairītos no problēmām ar likumu.

Otrdien aģentūra “Reuters” ziņoja, ka bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju vidū īpaši populārs ir sociālais tīkls “Parler”, kas ir kļuvis daļēji pieejams lietotājiem. “Parler” problēmas sākās janvāra sākumā pēc tam, kad “Twitter” un “Facebook” nobloķēja Trampa profilus sociālajos tīklos, bet viņa atbalstītāji masveidā aizplūda uz “Parler”.

Šī sociālā tīkla lietotne tika dzēsta gan no “Apple App Store”, gan no “Google Play” tādēļ, ka šajā vietnē saturs netiek uzraudzīts. “Amazon” atteicās uzturēt “Parler” serverus tādēļ, ka šajā platformā “tiek slavināta un kurināta vardarbība”, tāpēc sociālais tīkls nebija pieejams. Vēlāk “Parler” atgriezās pie lietotājiem – to palīdzēja izdarīt Krievijas kompānija “DDOS-Guard”.

Kas zināms par kompāniju

“Parler” un citiem klientiem kompānija sniedz pakalpojumus informācijas drošības jomā, un tās pamatdarbība ir aizsargāt resursus no DDOS uzbrukumiem. “DDOS-Guard” dibinātājs Jevgeņijs Marčenko ir programmētājs, un viņš līdz pat kompānijas dibināšanas brīdim slēpa savu nodarbošanos, taču piebilda, ka nekad nav bijis Krievijas valsts struktūru darbinieks un viņam nav bijusi saskarsme ar darbu valsts institūcijās.

“DDOS-Guard” galvenais birojs atrodas Rostovā pie Donas. Puse klientu darbojas Krievijā, un viņi kompānijai rada pusi no ienākumiem. Starp “DDOS-Guard” klientiem ir Krievijas Aizsardzības ministrija, radiostacija “Eho Moskvi”, kā arī laikraksts “Argumenti un fakti”.

“DDOS-Guard” arī ir pārstāvniecības citās valstīs, taču Marčenko izdevumam “Forbes” atteicās atklāt plašākas detaļas. Zināms vien tas, ka ar ASV klientiem kompānija sadarbojas ar Skotijā reģistrētas kompānijas “Cognitive Cloud LP”.

Skandalozi klienti

Kā vēsta britu laikraksts “The Guardian”, vēl nesen viens no “DDOS-Guard” klientiem bija mājaslapa “8kun”, kas agrāk bija zināma kā “8chan”. Tā bija platforma, kuru izmantoja ASV radikāļi, un šajā platformā tika plānots uzbrukums ASV Kongresam. Pagājušajā nedēļā “DDOS-Guard” pārtrauca sadarboties ar “8kun” hostinga kompāniju “VanwaTech”.

2020. gada novembrī “DDOS-Guard” partneris “Coresite”, kas pārvalda vairākus datu centrus ASV, pamanīja, ka Krievijas kompānijas apkalpojamo domēnu sarakstā ir arī tādi, kas attiecas uz palestīniešu kustību “Hamas”. Daļā valstu, piemēram, ASV un Izraēlā “Hamas” tiek uzskatīta par teroristisku organizāciju, bet Krievija nav šo valstu vidū.

Pēc Marčenko vārdiem, “DDOS-Guard” strādā ar simtiem tūkstošu klientu – tas ir, ja skaita pēc domēna vārdiem, tādēļ neviens individuāli pārbaudīts netiek.

“Mājaslapas mūsu paspārnē nonāk automātiski, un to vidū var būt arī kāda, kas kādā pasaules valstī tiek uzskatīta par ļoti nevēlamu.

Mēs pieliekam visus spēkus, lai kontrolētu šādu saturu, un sadarbojamies ar to valstu varasiestādēm, kurās atrodas radikālo mājaslapu serveri,” norāda Marčenko.

Viņš izdevumam “Forbes” skaidro, ka “DDOS-Guard” nav sadarbojies ar “Hamas” un pārtrauca darbu ar šaubīgajām mājaslapām uzreiz, kad tās tika pamanītas klientu vidū. Pēc incidenta ar “Hamas” mājaslapām “DDOS-Guard” partneris “Coresite” daļēji pārtrauca sadarbību ar kompāniju, taču citi partneri nav snieguši analogas pretenzijas, tāpēc bizness nav cietis.

“Mēs turpināsim pastiprināt kontroli pār mūsu klientu saturu. Kas attiecas uz “Parler”, tā ir ASV iekšējā lieta, kas skar viņu likumdošanu. Mēs neredzam neko pretlikumīgu sociālajā tīklā “Parler”.

Ja būs pierādījumi, ka tā ir ekstrēmistiska platforma, kas pārkāpj mūsu politiku, tad pārtrauksim darbību,” norāda Marčenko.

Iepriekš vēstīts, ka svētdien atsācis darboties sociālais tīkls "Parler", ko iecienījuši konservatīvā un labējā spārna amerikāņi un kas sevi pozicionē kā alternatīvu "Twitter" bez cenzūras ierobežojumiem.

Pēc 6.janvārī notikušajām nekārtībām ASV Kapitolijā, uzņēmumi "Google" un "Apple" pārtrauca piedāvāt "Parler" lietotni, un uzņēmums "Amazon Web Services" izņēma "Parler" no saviem hostinga pakalpojumiem.

"Amazon Web Services" jau iepriekš brīdināja "Parler", ka platforma pārkāpj pakalpojumu sniegšanas noteikumus, nedzēšot aicinājumus uz vardarbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu