Krievijas Tālajos Austrumos sākušies Navaļnija atbalstītāju protesti (35)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Валерия Федоренко / «Новая газета»

Sibīrijā un Krievijas Tālajos Austrumos sestdien pilsētu ielās sākuši pulcēties opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstītāji. Viens no lielākajiem mītiņiem notiek Vladivostokā, kur ielās izgājuši aptuveni 3000 cilvēku.

Vladivostokā protestētāji nobloķējuši pilsētas centrālo ielu.

Vairāki Navaļnija atbalstītāji aizturēti arī Dienvidsahalinskā un Habarovskā. Telekompānija TVRain ziņo, ka protesta akcijā Vladivostokā piedalās arī pazīstamais blogeris Jurijs Dudjs.

Saskaņā ar laikraksta „Novaja Gazeta” vēstīto, Habarovskā ielās izgājuši aptuveni 1000 cilvēku, kamēr vietējā Iekšlietu pārvalde ziņo par 250 protestētājiem. Doties gājienā pa Habarovsku akcijas dalībniekiem nav izdevies.

Radio stacija „Echo Moskvi” ziņo, ka kopumā rīta pusē 13 Krievijas pilsētās jau ir aizturēti vismaz 48 cilvēki. Savukārt laikraksts „Kommersant” vēsta, ka līdz šim Krievijas Tālajos Austrumos aizturēti aptuveni 100 Navaļnija atbalstītāji. Habarovskā policijas kravas automašīnās ieslodzīti apmēram 40 protestētāji, Komsomoļskā pie Amūras – 30, bet Vladivostokā - 20 cilvēku.

Irkutskā aizturēts arī Navaļnija štāba koordinators Sergejs Bespalovs.

Apmēram 300 Jakutskas iedzīvotāji protestā pret Navaļnija ieslodzīšanu cietumā piedalījušies pat neraugoties uz -50°С lielo salu. Neraugoties uz stipro salu, protestētāji izgājuši ielās arī Irkutskā, Ulanudē, Čitā un citviet, skandējot: "Mēs esam spēks" un "Putins ir melis".

Alekseja Navaļnija atbalstītāja aizturēšana Habarovskā
Alekseja Navaļnija atbalstītāja aizturēšana Habarovskā Foto: AP/Scanpix

Tikmēr Maskavas Puškina laukumā, kur paredzēta protestētāju pulcēšanās, sestdien rītā agrumā steigšus notīrīts sniegs, laukums nožogots un strādnieki tur sākuši nomainīt flīžu segumu.

Medija "Meduza" žurnālists novērojis, ka uz galvaspilsētu dodas bruņutehnikas kolonna.

Mihaila Hodorkovska finansētais «МБХ медиа» ap plkst.11:00 pēc Maskavas laika ziņoja, ka Alekseja Navaļnija atbalsta mītiņos visā Krievijā līdz šim ir piedalījušies ap 15 000 cilvēku. Visplašākās akcijas notikušas Vladivostokā un Habarovskā.

Apkopoti arī dati par aizturēto skaitu. Saskaņā ar „OVD Info” rīcībā esošajām ziņām, līdz priekšpusdienai aizturēti 167 cilvēki.

Jau ziņots, ka Krievijā sestdien vairāk nekā 60 pilsētās plānoti protesti apcietinātā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstam.

Navaļnija atbalstītāji aicina cilvēkus sestdien plkst.14 pulcēties savu pilsētu centrālajos laukumos, lai pieprasītu viņa atbrīvošanu.

Tikmēr Krievijas varasiestādes jau iecerētās akcijas priekšvakarā sākušas opozīcijas aktīvistu aizturēšanas.

Maskavā ceturtdien tika aizturēta Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) juriste Ļubova Soboļa un opozīcijas politiķa preses sekretāre Kira Jarmiša.

Soboļa ceturtdienas vakarā tika atbrīvota, bet viņai piespriests 250 000 rubļu (2746 eiro) naudassods. Cits Navaļnija sabiedrotais Georgijs Alburovs notiesāts ar desmit diennakšu arestu.

Jarmišai apcietinājumā jāpavada deviņas dienas. Citam FBK juristam Vladlenam Losjam piespriests trīs diennakšu arests. Losjam, kurš ir Baltkrievijas pilsonis, uzdots līdz 25.janvārim pamest Krieviju un viņam aizliegts iebraukt Krievijā līdz 2023.gada 27.novembrim.

Vairākos Krievijas reģionos aizturēti vairāk nekā desmit Navaļnija sabiedrotie un aktīvisti.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu