Maskavā un Sanktpēterburgā sākas cilvēku aizturēšanas (112)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS

Gatavojoties sestdienas pēcpusdienā Krievijā gaidāmajām protesta akcijām, kas Tālajos Austrumos jau ir noslēgušās, arī Krievijas Eiropas daļā esošajās lielākajās pilsētās sākušās cilvēku aizturēšanas.

Maskavā, Puškina laukumā jau vairāk nekā stundu pirms protesta akcijas sākuma, kas paredzēts plkst.13:00 pēc Latvijas laika, ir ieradies liels skaits preses pārstāvju, kā arī parastie pilsētas iedzīvotāji. Telekompānija TVRain ziņo, ka ap plkst.12:00 pēc Latvijas laika, iespējams, ir slēgta Puškina laukumam Maskavā tuvākā metro stacija. Jau vairāk nekā stundu pirms oficiālā protesta akcijas sākuma Krievijas galvaspilsētā bija aizturēti vismaz 6 cilvēki, bet patlaban aizturēto skaits jau mērāms vairākos desmitos. Aizturēšanas kļūst arvien brutālākas. Puškina laukums ir daļēji norobežots ar barjerām un policijas speciālo transportu.

Bērni un pusaudži, kas iepriekš sociālajā tīklā TikTok bija sarīkojuši plašu Navaļnija atbalsta kampaņu, pirms protesta akcijas oficiālā sākuma Maskavas centrā lielā skaitā nebija manāmi. Televīzijas kanāls TVRain notiekošo atspoguļoja arī no Puškina laukuma līdzās esošas daudzstāvu mājas, taču dažas minūtes pirms oficiālā protesta akcijas sākuma ēkā ienākuši policijas darbinieki, kas atslēguši elektrību. Kārtības sargi arī uzkāpuši uz ēkas jumta.

Līdz šim Maskavas Puškina laukumā, kur protesta akcija sākās plkst.13 pēc Latvijas laika, aizturēti aptuveni 60 cilvēki, arī Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) juriste Ļubova Soboļa, kas pirms divām dienām uz neilgu laiku jau bija aizturēta. Policisti Soboļu aizveduši līdzi brīdī, kad viņa sarunājusies ar žurnālistiem.

Puškina laukumā, kur paredzēta protestētāju pulcēšanās, jau agrā sestdien rītā steigšus notīrīts sniegs, laukums nožogots un strādnieki tur sākuši nomainīt flīžu segumu.

Medija "Meduza" žurnālists novērojis, ka uz Krievijas galvaspilsētu dodas bruņutehnikas kolonna.

Par cilvēku aizturēšanām ziņo arī no Sanktpēterburgas. Televīzijas kanāls TVRain vēsta, ka Sanktpēterburgā aizturēts portāla Meduza fotogrāfs Dāvids Frenkels, kā arī Mihails Šeptuns, kas pārstāv televīzijas kanālu RTVI. Tāpat aizturēts kāds vietējā medija Fontanka.ru darbinieks. Pēc TVRain aplēsēm, vēl pirms protesta akcijas sākuma Sanktpēterburgā policijas specializētajā auto transportā nogādāti vismaz 10 cilvēku.

Apcietinātā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstītāju demonstrācijas jau agrā sestdienas rītā norisinājās Krievijas Tālajos Austrumos un Sibīrijā.

Habarovskā, kur laika starpība ar Maskavu ir septiņas stundas, uz protesta akciju sapulcējušies aptuveni tūkstoš cilvēku. Aktīvisti izplatījuši videoierakstus, kuros redzams, kā spēka struktūru darbinieki skriešus dodas izklīdināt protestētājus un ved aizturētos uz mašīnām. Habarovskieši turpina protestēt arī pret sava bijušā gubernatora Sergeja Furgala aizturēšanu.

Par protestētāju izklīdināšanu tiek ziņots arī no Vladivostokas. Neraugoties uz stipro salu, protestētāji izgājuši ielās arī Irkutskā, Ulanudē, Čitā, Jakutskā un citviet, skandējot: "Mēs esam spēks" un "Putins ir melis".

Saskaņā ar organizācijas "OVD-Info" informāciju 13 pilsētās aizturēti vismaz 48 cilvēki.

Komentāri (112)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu