Lietuvas brīvdabas muzejā ierīkota cara laikiem veltīta izlaušanās istaba

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Axiraa - back very soon, CC BY-NC-ND 2.0

Lietuvas etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā Rumšišķēs, netālu no Kauņas, ierīkota tā dēvētā izlaušanās istaba, kurā apmeklētājiem būs iespējams kaut nedaudz iejusties cara laiku rekrūšos noķerta jaunieša ādā un vienlaikus arī pamēģināt izbēgt no šāda neapskaužama likteņa.

Izlaušanās istaba ierīkota autentiskā XVIII gadsimta guļbūvē, kas atgādina par visai drūmajiem dzimtbūšanas laikiem un iespēju uz veseliem 25 gadiem tikt paņemtam zaldātos.

"Iztēlojieties skala gaismas laikmetu - nav nedz elektrības, nedz radio vai televīzijas, nemaz nerunājot par jebkādu telefonu, kur nu vēl  mobilo, nav interneta, nav e-pasta. Vienīgie plašsaziņas līdzekļi ir baumas, kas klejo starp ļaudīm, un tad vēl arī draudzes baznīcas zvana skaņas, kas aicina uz dievkalpojumu, vēsta par ugunsgrēkiem vai citām nelaimēm un pavada cilvēkus pēdējā gaitā," - tā šā laikmeta gaisotni apraksta muzejs.

"Ja kādu jaunu puisi noķēra rekrūšos, tuviniekiem viņš pazuda bez ziņas, bez miņas - gluži kā jūras viļņos. (..) Vēstules tolaik nedz rakstīja, nedz saņēma. (..) Ar nožēlu jāatzīst, ka brīvprātīgus ķērājus tolaik atrast nepavisam nebija grūti. (..) Notverto saslēdza dzelzs pinekļos vai bluķos, kuros izdobti caurumi kājām. Šos nelaimīgos pāris mēnešus sargāja kādā no ķērāju mājām, visu šo laiku ciema ļaudīm bija jāgādā, lai viņi tiek paēdināti un lai neizbēg," aprakstā citēts rakstnieka un etnogrāfa Mikalojus Katkus (1852-1944) darbs "Skala gaismas laiki".

Ja izbēgt neizdevās, pienāca brīdis, kad rekrūšus ratos pārveda uz Kauņu, lai tālāk uz veselu ceturtdaļgadsimtu nosūtītu cara dienestā.

Tieši šāda XVIII gadsimta māja māja brīvdabas muzeja Žemaitijas sētā gaidīs apmeklētājus - tiesa, gan, tikai pēc tam, kad būs beigusies Covid-19 dēļ noteiktā karantīna.

"Iztēlojieties, ka tāds liktenis piemeklējis jūs un turpmākais ir jūsu rokās. Ja izmuktu viens, viņa vietā aizvestu kādu citu. Mēģiniet, darbodamies kopā, nokļūt brīvībā stundas laikā!" interesentus aicina muzejs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu