Hyundai i20 pieaug un rāda līdera dotības

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Vācijā ir tāda prestiža automobiļu godalga Das Goldene Lenkrad jeb Zelta stūre. Lai gan to piešķir viens žurnāls, šīs balvas prestižs salīdzināms ar Eiropas Gada auto. Šoreiz mazajā klasē Zelta stūres saulīte apspīdējusi nevis kādu vācu auto un pat ne jauno Toyota Yaris, bet gan šo auto - jauno Hyundai i20.

Pāreju no noapaļota biodizaina uz mērķtiecīgāku siluetu i20 piedzīvoja jau pirms sešiem gadiem, Hyundai aktivitātes pasaules čempionātā rallijā līdz šim rezultējušās divos ražotāju titulos pēc kārtas. Virsbūves ar trim durvīm jeb i20 Coupe jaunajā paaudzē vairs nav. Toties piecdurvju hečbeks izceļas ar vēl asākiem priekšdaļas vaibstiem un, kas lietotājiem varbūt ir pat būtiskāk, - krietni platāku kabīni.

Normunds Avotiņš, TV Auto ziņu vadītājs: "Tie laiki, kad mazām mašīnām interjera dizains nebija svarīgs, sen jau ir aiz muguras. Jaunā i20 izaugsme pasvītrota ar pilnībā jaunu salona arhitektūru. Te gandrīz nekas nelīdzinās iepriekšējās paaudzes i20."

Toties ne mazums paņemts no lielākiem un dārgākiem Hyundai. Desmit collu ekrāns parasto pulksteņu vietā ir standarts visiem i20, izņemot lēto Fresh, un tas pats attiecas uz panelī it kā ieaugušo astoņcollu centrālo ekrānu. Hyundai neapvainosies, ja bildīsit, ka tas viss drusku atgādina Mercedes.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Ja neskaita mantojumā saņemto 1.2 atmosfērisko motoriņu ar nieka pieciem ātrumiem, jaunā i20 tehnika būvēta ap modernu trīscilindru turbomotoru. Tam var būt 100 vai 120 zirgspēku un septiņātrumu divsajūgs, kā tik ļoti pietrūka otrās paaudzes i20 debijā. Pat manuālā kārba te ir īpaša - ar drive by wire jeb elektronisko savienojumu parasto trosīšu vietā.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Normunds Avotiņš: "Viena lieta, kas i20 allaž pietrūkusi, ir kārtīgs motors. Tagad tas ir atrisināts. Visjaudīgākais litra turbodzinējs attīsta 120 zirgspēkus. Tik mazam auto pietiek un pāri paliek. Krustojumā nebūsiet pēdējie. Tiesa gan, šis i20 arī maksā 20 000 eiro."

Ja par to - tad par to. Izveicīgais Style aprīkots ar 48 voltu vieglo hibrīdu, kam jāsamazina degvielas patēriņš par 4% un jāuzlabo elastība pilsētā. Otrais punkts tiek izpildīts pat ārpus tās, tomēr jārēķinās ar reālo patēriņu 7 litru zonā. Bez hibrīda un 100 zirgspēkiem jaunais i20 maksā, sākot ar 16 000 eiro. Te jau var uzelpot.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Ar jauno i20 Hyundai cer uzrunāt ne tikai taupīgus autoparkus, bet arī privātos pircējus, kas gatavi tērēt naudu atšķirīgam auto. Ne velti desmit pamatkrāsām vēl pievienotas astoņas versijas ar melnu jumtu. LED te pārsvarā jau ir bāzē, tāpēc naudu var patērēt par green point salona apdari ar zaļiem akcentiem, navigācijas sistēmu ar Bluelink attālinātu uzraudzību un plašāku vadītāja asistentu kolekciju. Piecu gadu garantija joprojām iekļauta cenā.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Verdikts

Agrāk i20 bija izdevīgs un praktisks mazās klases auto ar garu garantiju. Jaunais arī ir tāds pats, kaut arī kļuvis dārgāks. Taču nu tas kļuvis arī smukāks un iekārojamāks, un noteikti arī modernāks. Var jau teikt, ka tūlīt nāks jaunais Polo vai vēl kāds cits un parādīs korejiešiem, kur "vēži ziemo". Tomēr nu man šķiet, ka i20 aizskrējis tik tālu, ka noķert to būs pagrūti.

Foto: Ekrānuzņēmums no TV Auto ziņām

Hyundai i20 1.0 T-GDI

+ moderna salona arhitektūra

+ spirgts 120 ZS dzinējs

+ trāpīgi aprīkojuma līmeņi

- īpatnējs salona aromāts

- augstāka cena

- nedaudz trokšņaina gaita

Dzinējs: 998 ccm, R3 turbo

Jauda: 100

Paātrinājums: 10,4

Patēriņš: 5,4

CO2: 122

Cena: no 14 990*

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu