Skride: Nav pieļaujams, ka ārstiem-rezidentiem nav sociālās apdrošināšanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Nav pieļaujams, ka studenti, kas maksā par savām studijām un vienlaikus veic pilna laika darbu rezidentūrā, nesaņem valsts sociālo aizsardzību, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP).

"Tas nav pieļaujami. Mums ir jāatrod vienalga kāda forma, jo tas nav tikai Covid-19. Cilvēks var sadurties ar adatu, un medicīnā tomēr tas darbs ir bīstams. Mums ir jāatrod veids, kā visiem maksas vai bezmaksas rezidentiem nodrošināt sociālo apdrošināšanu," sacīja deputāts.

Otrdienas komisijas sēdē tika sākta diskusija par medicīnas studentu rezidentūru, kas patlaban noved pie situācijas, kad maksas studenti par rezidentūras darbu nesaņem ne algu, ne sociālo apdrošināšanu. Tomēr sēdē paustie argumenti nebija viennozīmīgi un tā arī netika nonākts līdz kādam gala secinājumam, turklāt viedokļu dažādības dēļ arī neiezīmējās kāds konkrēts risinājums.

Neskatoties uz to, komisija lēma Veselības ministrijai (VM) sūtīt vēstuli, kurā komisija noformulēs svarīgākos jautājumus par šo tematu.

Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) pārstāvis Jānis Vētra komisijā atzīmēja, ka maksas rezidentūra ir alternatīvs veids, kā topošajiem mediķiem iegūt specialitāti, bet patlaban Latvijā tas tiek īstenots tā, ka pēc būtības paši studenti maksā par iespēju strādāt vairāku gadu garumā, turklāt bez sociālās apdrošināšanas. "Patlaban Latvijā ir vairāk nekā 200 ārstu, kas strādā pilna laika darbu, bet par to nesaņem algu," šajā sakarā norādīja Vētra.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes Tālākizglītības fakultātes dekāne Ilze Grope sēdē sacīja, ka "problēma šajā laukā noteikti ir, bet tā jāsadala". "Mēs nevaram viennozīmīgi pateikt, ka maksas rezidentūra ir kaut kas slikts," argumentēja Grope, piebilstot, ka sociālo garantiju nav arī medicīnas studentiem, turklāt maksas rezidentu skaits pēdējā laikā nav būtiski audzis.

Tāpat augstskolas pārstāve sacīja, ka ir iespējams sameklēt modeļus, kā nodrošināt šiem rezidentiem gan sociālās iemaksas, gan atalgojumu.

Jau ziņots, ka partija "Progresīvie" pieprasījusi novērst netaisnīgu attieksmi pret ārstiem-rezidentiem, kuras dēļ tiem netiek nodrošināta alga un sociālā aizsardzība.

Kā aģentūru LETA informēja "Progresīvo" pārstāvis Dāvis Lodziņš, partija vērš uzmanību uz netaisnīgajiem darba apstākļiem, kuros patlaban spiesti strādāt ārsti-rezidenti. Studenti, kas maksā par savām studijām un vienlaikus veic pilna laika darbu rezidentūrā, nesaņem ne algu, ne valsts sociālo aizsardzību, uzsver politiķi.

Tāpat ziņots, ka, lai risinātu kritisko cilvēkresursu trūkumu veselības aprūpes sistēmā Latvijā, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) atkārtoti aicina VM palielināt valsts budžeta vietu skaitu studijām medicīnā, māszinībās un rezidentūrā, aģentūru LETA informēja RSU Komunikācijas departamenta direktors Edijs Šauers.

Arī LJĀA paudusi atbalsta RSU aicinājumam palielināt no valsts budžeta finansēto rezidentūras vietu skaitu, aģentūru LETA informēja asociācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu